Mnogi ne znaju – “Ulazak” kolima na Kopaonik naplaćuje se elektronski, proverite da li ste dužni!

Iako ima nešto više od godinu dana od kada je uvedena elektronska naplata prolaska vozilima kroz Nacionalni park Kopaonik, mnogi građani nisu obavešteni o tome, pogotovu oni koji ne prolaze tim putem često. U tom Nacionalnom parku za naš portal potvrđuju da je tako, ali kažu da se trenutno obaveštenje za dugovanja šalju pre svega pravnim licima, odnosno da do prinudne naplate svakako neće doći pre nego što stigne obaveštenje i rok da se dugovanje izmiri.

Naime, našoj redakciji se nedavno javio čitalac koji je slučajno, od poznanika, saznao za takvu naplatu. S obzirom na to da je u oktobru prošle godine bio službeno na Kopaoniku dana, nakon tog saznanja ukucao je registarsku oznaku službenog automobila na sajt Nacionalni park Kopaonik, u delu za elektronsku naplatu. Ispostavilo se da duguje 800 dinara. Platio je, ali i upitao šta bi bilo da za to nije slučajno saznao. Tvrdi da prilikom ulaska u Nacionalni park Kopaonik nije video znak o takvoj naplati.

Do prošle godine smo imali ručnu naplatu. Na sve tri kapije postoji putna signalizacija, odnosno piše naplata putarine, jer kada smo radili taj projekat nije postojao drugačiji znak, mi smo tada tražili da piše naplata naknade. Takođe, svaka kapija je obeležena oznakama da je u pitanju elektronska naplata. Kada je počela ovakva naplata delili smo flajere, na led ekranima u centru Kopanika su takođe postavljena obaveštenja o tome – kazao je za portal Odjek.rs izvršni direktor Nacionalnog parka Kopaonik, Predrag Šumarac.

Slaže se da ne mogu na taj način svi u Srbiji da čuju da se vrši elektronska naplata u tom Nacionalnom parku. Zbog toga je predviđeno da se onima koji su zaduženi najpre pošalje opomena.

Opomene za sada šaljemo za kamione i za pravna lica. U narednom periodu, kada budemo u mogućnosti da dođemo do podataka o vlasnicima vozila, slaćemo i njima obaveštenja o zaduženju. Dakle, neće biti prinudne naplate dok najpre ne pošaljemo obaveštenje. To ne znači da ćemo opraštati dugovanja već da za sada nismo rigorozni, odnosno ostavljamo mogućnost da se nakon slanja opomene dugovanje plati – objasnio je on.

Dnevna naknada za prolazak kroz Nacionalni park Kopaonik iznosi 300 dinara, nedeljna je 800 dinara, a godišnja 2.000 dinara.

Ovaj park je na ovaj način u 2022. godini prihodovao oko 28 miliona dinara, koliko je bilo i godinu ranije.

Šumarac napominje da se ta sredstva „vraćaju nazad“, odnosno ulažu u projekte zaštite prirode u Nacionalnom parku Kopaonik, a sve u skladu sa Programom upravljanja tim parkom, na koji saglasnost daje resorno Ministarstvo.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *