Marijin čarobni svet rukotvorina, satkan od ljubavi

marija pajcin, odjek.rs

Rukotvorine koje Kruševljanka Marija Pajčin izrađuje zajedno sa majkom i sestrom, od sitnih eksponata do odevnih predmeta, „putuju“ širom sveta. Trenutno najtraženije su rukavice bez prstiju, sa jedinstvenim vezenim motivima. Interesantni su i Frida šalovi koji su iz njihove čarobne radionice pronašli put čak do Amerike.

Marija je zdravstvena radnica, a ljubav prema rukotvorinama „dobila“ je u nasleđe. Prababa Dada je heklajući virtuozne čipke i modele odhranila 12-oro dece, od kojih je kasnije baš njena baka Jovanka postala vrsna krojačica. Iako je dobila ponudu iz Pariza da kreira i šije za francusku modnu kuću, Marijina baka je odlučila da ostane u Srbiji i da svoju decu odgaja uz zvuke stare Singerice.

rukotvorine, odjek.rs
Izardom rukotvorina čuvaju tradiciju / FOTO: Odjek.rs

Kasnije su baka i majka tu ljubav prenele na sestru Jelenu i mene. Još uvek pamtim ta predivna duga zimska i letnja popodnevna okupljanja, uz ručne radove. Često su i naše drugarice dolazile, dopadalo im se to što radimo. Naučile smo tada koliko je svaka nit posebna, koliko su emocije, talenat i mašta važni u ovom poslu – kaže Marija.

Njena majka Slavica, takođe, lepo slika, te su zidovi njihove sobe bili oslikani likovima iz crtaća. Majka je pravila i neobične lustere, oslikavala keramičke posude…

Kada je otišla u penziju, a radila je kao inženjer agronomije zaštite bilja, Slavica se u potpunosti posvetila rukotvorinama. U međuvremenu, porodična tradicija prerasla je u porodični biznis. Brend „SlavicArt“ postao je prepoznatljiv po kvalitetu, originalnosti i čudesnom umetničkom vezu.

– Na početku je bilo jednostavnije, mama je svoje radove predstavljala na raznim manifestacijama širom zemlje. Društvene mreže i elektronski mediji su doprineli da se reklama o nama proširi. Narudžbine su počele da pristižu iz različitih delova sveta. I dalje zajedno izrađujemo ručne radove, s tim što je sada moje dodatno zaduženje vođenje stranice, korespodencija sa klijentima i kolegama, javno oglašavanje, organizacija posla – objašnjava Marija.

Kaže da se materijal za izradu ručnih radova nabavlja isključivo od proverenih dobavljača, te da su sve njihove kreacije od prirodnih materijala, poput lanenog platna, konoplje, pamuka, srpskog platna…

-Kvalitet je važan koliko i originalnost. Mi ne radimo ništa po šemi, svaki naš proizvod je drugačiji, magija se stvara u trenutku, ono što jednom uradimo, ne možemo da ponovimo. Nekada kupaci imaju posebne želje. Na primer, imali smo porudžbinu od osobe koja je branila doktorat na pečurkama, konkretno na vrganjima, pa su kapa, šal i rukavice bili u skladu sa tim. Jednom je to bila biljka sirak, pa su kape i rukavice bile ljubičaste, uz autentično prenet izgled ove uskolisne biljke. Trudimo se da ispoštujemo svačiju želju kao i dogovorene rokove, a najveća nagrada su nam zadovoljni kupci.

kapa i rukavice, odjek.rs
Komplet

Iako izrada tradicionalnih i autentičnih rukotvorina zahteva puno truda, rada i vremena, Marija sa zadovoljstvom plovi kroz taj čarobi svet:

-Kad nešto započnem, imam u glavi kako bi nešto trebalo da izgleda, u stanju sam da radim bez prestanka dok ne ostvarim ono što sam zamislila. Ta magija koja nastaje pred vama, ne može se rečima opisati.

Iako je proizvodnju rukotvorina prethodnih godina u značajnoj meri potisnuo upliv nekvalitetnih, ali jeftinih stranih proizvoda, još uvek ima onih koji cene i vole kvalitetne ručne radove. Kako bi svojim kupcima izašle u susret, Marija, Jelena i Slavica, potrudile su se da u ponudi imaju razne formate.

Ekonomska kriza se oseća, ljudima se dopada to što radimo, ali mnogi nemaju novca. Zato u ponudi imamo i sitne eksponate, poput magneta od vezenog lanenog platna, broševa, čestitki, stonih ukrasa, miljea,obeleživača stranica knjiga (bookmarkera), dekorativnih ručno rađenih elemenata cveća, ekoloških igračkica za najmlađe, heklanih vrećica od grube prirodne vune koje se prodaju kao “lufe”za masažu kože, aksesoara u vidu lanenih vezenih vrećica …

U ponudi su i odevni predmeti za sve uzraste, posebno interesanti su kompleti rukavica, šalova i kapa sa sitnim vezenim motivima, te rukavice bez prstiju, koje su sve traženije.

One su postale pravi hit! Od prirodnih su materijala, unikatne izrade, sa jedinstvenim vezenim motivima, i kao takve uvek su dobar izbor za poklon. Praktične su kada, na primer, treba da potpišete nešto na šalteru, da izvadite ključeve od kola…Takođe, mnoge žene žele da pokažu svoje uređene nokte i zimi, a ko hoće, može ih nositi i iznad običnih rukavica. Sve po želji i za svačiji ukus.

rukavice pletene, odjek.rs
Rukavice bez prstiju, sa jedinstvenim vezenim motivima / FOTO: Odjek.rs
ruakvice, odjek.rs
Svaka je unikatna / FOTO: Odjek.rs
rukavice, odjek.rs
Čarolija boja / FOTO: Odjek.rs

Ono što u poslednje vreme posebno pobuđuje pažnju su Frida šalovi, što je ujedno i jedino što rade po šablonu.

-Nabavile smo šablone od devojke iz Holandije koja te šalove prodaje. To nije jeftin proizvod, treba mnogo materijala i vremena da se uradi, mnogo strpljenja, truda, veštine… Šalovi su predivni, jakih boja i sa puno cvetova, baš onakvi kakve je nosila čuvena Frida Kalo. Za te šalove, nećete verovati, dobili smo porudžbine i iz Amerike. Šalovi se inače mnogima sviđaju, pitaju, zovu, ali nema svako materijalnih mogućnosti.

frida šalovi, odjek.rs
Frida šal koji je iz Kruševca “otputovao” u Ameriku / FOTO: Odjek.rs

Predan rad je tokom godina krunisan brojnim nagradama. Majka Slavica nagrađivana je više puta za negovanje tradicionalih vrednosti. Turistička organizacija „Oplenac“ dodelila joj je nagradu za naj suvenir godine (2007.) , za bookmarker čarapicu i vesele likove u etno stilu, diplomu za učešće dobila je i na Međunarodnoj humanitarnoj izožbi u Pragu (2011.), dobila je i katalogizaciju dve godine zaredom (Međunarodni bijenale umetnosti minijature), te velemajstorsku diplomu za vez na Vojvođanskim danima…

marija pajčin, odjek.rs
Marija Pajčin / FOTO: Odjek.rs

Marija se nada da će u penzionerskim danima, koji nisu tako blizu, kao i njena majka, vreme provoditi u izradi ručnih radova. Do tada, slobodno vreme koristiće da uživa u onome što su joj pretkinje ostavile u nasleđe. Impozantna galerija fotografija koje su joj tokom godina poslali zadovoljni klijenti, najbolja su potvrda da radi pravu stvar.    

D. P.

Foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *