“Mamurna mladost”- Počinju da piju od 13-te, nadležni nezainteresovani?

CINK,Odjek.rs

Anketiranje 200 kruševačkih srednjoškolaca o upotrebi alkohola, pokazalo je da je do 17 godine čak 90 odsto ispitanika probalo alkohol, da najčešće počinju da piju sa 13 godina, te da najviše piju pivo i vino, a potom žestoka pića.

Ovo je deo istraživanja koje su mladi saradnici Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac sproveli u okviru projekta “Mamurna mladost, problem maloletničkog alkoholizma u Kruševcu”, koji je podržalo  Ministarstvo telekomunikacija i informisanja.

Osim zabrinjavajućih podataka, dodatno brine, kako je na debati organizovanoj u okviru tog projekta kazao predsednik UO CINK-a, Slaviša Milenković, to što su se kao učesnici, od svih pozvanih institucija, pojavili jedino predstavnici kruševačke Policijske uprave.

-Većina anketiranih srednjoškolaca, njih 54 odsto je kazalo da alkohol koristi retko, 28 odsto jednom nedeljno, 13 odsto više puta nedeljno, dok je njih troje kazao da svakodnevno pije. Čak 56 odsto je navelo da njihovi roditelji znaju da konzumiraju alkohol, a samo 19 odsto je reklo da roditelji ne znaju. Skoro dve trećine ispitanika, njih 64 odsto, je reklo da se ikada opilo, devojke su prvo pijanstvo imale sa 16 godina, a dečaci sa 15 godina– naveo je Milenković.

CINK,Odjek.rs
Predsednik UO CINK-a, Slaviša Milenković / FOTO: Odjek.rs

Zabrinjavajuće je i to što, kako je dodao, mladi lako dolaze do alkohola, a to je bilo jedno od pitanja koje je trebalo da bude upućeno nadležnima, koji nisu došli na debatu.

Na pitanje kako nabavljaju alkohol, 68 odsto je kazalo da to čini kupovinom u prodavnici, iako je prodaja alkohola maloletnicima zakonom zabranjena. Polovina ispitanih je kazala da u kafićima naručuje alkoholna pića,  30 odsto ima alkohol u kući, a 20 odsto pozajmljuje od prijatelja – naveo je on.

Oficirka u Policijskoj ispostavi Kruševac, Marija Rilak, kazala je da je prošle godine zabeleženo 37 prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, koje su učinili maloletnici, od čega je deset odsto njih bilo pod dejstvom alkohola. Ove godine, do kraja oktobra, zabeleženo je ukupno 32 takva sučaja.

Ona je napomenula da zbog opasnosti od vožnje pod uticajem alkohola, policija preventivno drži tribine u školama, govori o štetnom uticaju alkohola, pokazuje slike vozila nakon udesa.

– Što se tiče prodaje alkoholnog pića maloletnicima, imamo pojačanu patrolnu delatnost obilaska ugostiteljskih objekata vikendom, sankcionišemo kada ih zateknemo – dodala je ona.

CINK,Odjek.rs
Luka Kijačić i Katarina Dragonjić / FOTO: Odjek.rs

Luka Kijačić, koji je sa Katrinom Dragonjić sproveo ovo anketiranje, smatra da ovo nije samo problem zavisnosti, već kulturološki problem:

Boli te zub – uzmi rakiju, imaš tempretauru -koristimo rakiju. Svi se srećemo sa rakijom na slavama, svadbama, rođendanima, sahranama. To je, pre svega, kulturološki problem.

Predstavnik kruševačkog Edukativnog centra Đorđe Živković smatra da je reč o problemu kome nadležni ne pridaju dovoljno pažnje, a roditelji takvo ponašanje dece prihvataju kao normalno.

Predstavnica CINK-a Slavica Tomić istakla je da je važno deci, odnoso mladima, objasniti da ne moraju to da rade zbog društva, da mogu da budu zabavni, prihvaćeni, da im bude lepo, bez droge i bez alkohola.

Inače, CINK je, takođe, u okviru ovog projekta objavio serijal tekstova o problemu alkoholizma, koje su pripemili mladi.  

Na današnju debatu bili su pozvani predstavnici Centra za socijalni rad, Zavoda za javno zdravlje,  Doma zdravlja, Bolnice i nadležnih inspekcijskih službi.

J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *