„Likovna kolonija Sićevo“ u kruševačkoj Umetničkoj galeriji

Izložbu dela nastalih u okviru rada dva saziva Likovne kolonije Sićevo, 2022. i 2023. godine, Kruševlajni/ke će imati priliku da pogledaju u Umetničkoj galeriji u Kruševcu, do 10. aprila. Svečano otvaranje je u četvrtak (14. marta), sa početkom u 19 časova.  

Priređivanje izložbe u Kruševcu pada u godini u kojoj se beleži 60 godina od obnavljanja rada ove najstarije likovne kolonije u Srbiji, i u kojoj se prepliće nekoliko jubileja.

Naime, u tek protekloj godini nizom izložbi i manifestacija obeleženo je 150 godina od rođenja najznačajnije srpske umetnice Nadežde Petrović, čijim je zalaganjem na okupljanju slikara vođenih južnoslovenskom idejom, pored organizacije izložbi i osnivanja likovnih udruženja, u selu Sićevu nadomak Niša 1905. godine, utemeljena prva likovna kolonija.

Već naredna, 2025. godina, beleži, pored 110 godina od smrti Nadežde Petrović, i 120 godina od osnivanja Likovne kolonije Sićevo, danas međunarodnog karaktera.

Od svog osnivanja 1970. godine, Galerija savremene likovne umetnosti Niš je nosilac rada Kolonije. Od sedamdesetih godina do danas, kroz ovu manifestaciju pribavljeno je 909 umetničkih dela od 532 autora.

Trajan doprinos kolekciji Galerije savremene likovne umetnosti Niš i zapažena izložba su benefiti saradnje sa ličnostima visokog umetničkog integriteta, ali onaj manje vidljiv doprinos kulturi koje se ostvaruje kroz ovu manifestaciju nije nimalo zanemarljiv. Reč je mobilnosti umetnika, stvaranju povoljne atmosfere za razmenu profesionalnih mišljenja i iskustava, te međusobnom prepoznavanju i saradnji stvaralaca navodi se u katalogu izložbe.

Učesnici saziva 2022. godine su Lidija Antanasijević (SRB/GBR), Zoran Veljković (SRB/GBR), Milorad Mladenović, Aleksandar Pavićević, Strahil Petrovski (MKD), Drago Simić, Cvetka Hojnik (SVN) i Ljiljana Šunjevarić, a saziva 2023. godine Milan Vidojković, DIM TIM (Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić), Kim Kjundžu (KOR), Vesna Knežević, Radomir Knežević, Dejmon Kovarski (AUS) i Miroljub Filipović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *