Letnje aktivnosti osnovaca – visoka stavka u prosečnom kućnom budžetu

deca, Odjek.rs

Više od polovine letnjeg raspusta je prošlo. Iako deca i roditelji jedva čekaju da se školska godina završi, ubrzo se ispostavi da nije jednostavno ispuniti dan osnovaca. Gruba računica govori da je, ukoliko za letnje aktivnosti deteta (bazen, bioskop, sladoled, igraonica, skakonica, stoni tenis…) izdvojite makar 300 dinara dnevno, porodici sa dvoje dece potrebna polovina minimalca za to…

Slično je svake godine. Jedva dočekamo raspust, posle nedelju dana pitanje gde ćemo danas, šta da radimo. Suprug i ja idemo na posao, bake su već u odmaklim godinama. Naš odmor, kada možemo više da se posvetimo deci i da osmislimo neke aktivnsoti van grada, brzo prođe – objašnjava S.M., mama dvoje đaka mlađih razreda osnovne škole.

Preostaju, dodaje ona, šetnje do Bagdale, Slobodišta, Dino parka, ali su to sve mesta na kojima su deca više puta bila. Bioskopski repertoar najčešće ne odgovara njihovom uzrastu, bilo je programa ispred Kulturnog centra, ali sve je to, smatra ona, nedovoljno.

Problemi porodice sa troje starijih osnovaca su nešto drugačiji.

Samo za ulazak na bazen potrebno nam je dnevno 750 dinara. Minimum da svako dete potroši po 150 dinara stižemo do 1.200 dinara dnevno, samo za to. Bioskopski repertoar im se ne dopada, što nam štedi 900 dinara po odlasku – u polušaljivom tonu kaže I.S., otac ovih osnovaca.

Pojedini roditelji pitaju zašto brojni tereni, fudbalski i atletski, nisu otvoreni za građane.

Razumem da su oni predviđeni za sportiste, ali smatram da bi mogli da se izdvoje termini za decu koja bi se poigrala fudbala ili jednostavno istrčala po nekom od tih terena, pod uslovom da se poštuje kućni red, odnosno da se dođe u čistim patikama i poštuju ostala pravila – navodi N.D.

Majka, čija su deca sportski orijentisana, kaže da svakako sve pada na teret roditelja:

Ukoliko želite da decu odvojite od telefona, kompijutera i igrica, treba da nađete gde bi ona mogla da se bave sportom. Termin za stoni tenis je 250 dinara po satu, teren za tenis je od 400 dinara po satu, ili još više. Tereni u školskim dvorištima uglavnom nemaju koševe, mrežice, mreže na golovima, a često nisu ni osvetljeni – objašnjava ona.

Potvrđuje da deca ipak košarku ili mali fudbal mogu da odigraju na nekom od otvorenih terena za te sportove, sa veštačkim podlogama, što i čine.

deca,Odjek.rs
Školsko dvorište kao mesto okupljanja i tokom raspusta / FOTO: Odjek.rs

Ostaje, za one koji imaju tu mogućnost, odlazak kod bake i deke u selo, poseta rođacima u drugom gradu ili jednostavno igranje ispred zgrade ili u nekom dvorištu.

U Gradskoj upravi, na pitanje o besplatnim sadržajima koji su tokom leta dostupni deci, navode da se u okviru Lokalnog plana akcije za decu, od aprila do decembra sprovode projekti namenjeni najmlađima, ne precizirajući koji od njih imaju aktivnosti tokom leta. U pomenutom periodu je, prema navodima pomoćnice gradonačelnice za društvene delatnosti, Jelene Todorović, aktivno osam projekata koje finansira Grad Kruševac, a sprovode udruženja građana.

Među njima su, između ostalog, projekat popularizacije nauke, potom projekat protiv vršnjačkog nasilja, te projekat sticanja zdravstvenih navika kroz učenje i upotrebu prirodnih preparata.

Deci su namenjene i radionice o programiranju, potom o izviđačkim aktivnostima, planinarske aktivnosti, koje su planirane za proleće i jesen, te radionice crtanja i slikanja.

Leti se, inače, sprovodi deo ovih radionica, a većina roditelja, odnosno dece nije dovoljno informisana o njima, iako u Gradskoj upravi napominju da se obaveštenja o tome dele preko društveni mreža te preko medija.

Mogućnost besplatnog ulaska na bazene dobilo je 150 najboljih kruševačkih đaka, a propusnice koje im je podelio Sportski centar važe do kraja godine.

Takođe, za kraj leta, od 24. do 31. agvusta Sportski savez Kruševac najavio je besplatne aktivnosti, u okviru kojih će biti održano šest nadmetanja u različitim sportskim aktivnostima, a namenjene su različitim uzrastima.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *