Kruševac: Ugovori o energetskoj sanaciji za 100 domaćinstava

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, danas je u Gradskoj upravi uručila 100 ugovora za energetsku sanaciju domaćinstava.

Bespovratna sredstva za realizaciju mera energetske sanacije, dodeljena u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane”, korisnici subvencija iskoristiće većinom za zamenu stolarije, inverziju kotlova od čvrstog goriva na gas, postavljanje izolacije, jedan korisnik i za ugradnja solarnih panela.

U realizaciji ovog projekta učestvuje Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Kruševac, vrednost sklopljenih ugovora je 20 miliona dinara, od ukupno 40 miliona, koliko je planirano za ovu godinu. Do utroška sredstava, svi zainteresovani građani mogu da konkurišu za bespovratna sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije.

Ministarka Đedović Handanović kazala je da će ovaj program, koji ima za cilj da podstakne investiranja u poboljšanje energetske efikasnosti  i u primenu „čistih energija“, trajati narednih pet godina, te da će još 50.000 građana moći da iskoristi priliku da smanji potrošnju energije u svom životnom prostoru.

Najavila je i da će ministarstvo u saradnji sa gradom realizovati još jedan veliki projekat – unapređenje energetske efikasnosti zgrade Doma sindikata u Kruševcu, u koji će biti uloženo preko 70 miliona dinara. Takođe, u tom gradu, planirana je i izgradnja toplotne pumpe koja će koristiti energiju prečistača otpadnih voda i modernizaciju podstanica, što je investicija vredna oko šest miliona evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *