Kruševac: Pregledi za otkrivanje aneurizme trbušne aorte trajaće do petka!

skrining, odjek.rs

Zbog velikog interesovanja građana/ki za skrining pregled za otkrivanje aneurizme trbušne aorte, kruševačka Bolnica će u sopstvenoj režiji, za sve zainteresovane građane/ke, od srede do petka u Dijagnostičkom centru organizovati pomenuti skrining pregled.

Kako je medijima kazala direktorka Opšte bolnice Kruševac, doktorka Vesna Stević Gajić, interesovanje za skrinig je ogromno. Iako je planirano da prijave za pregled traju dva dana, za samo prva dva sata svi termini su bili popunjeni.

Uz podsećanje da je u okviru ovog pilot projekta u prethodnom ciklusu u Kruševcu pregledano 1.000 ljudi, Stević Gajić kazala je da će svi oni koji nisu uspeli da se prijave za pregled u obeleženom vozilu Ministarstva zdravlja, to moći da učine u ovdašnjoj Službi radiologije.

Preporuka građanima je da pokušaju da zakažu pregled na telefon 037 414 509. Kako je zbog čestih poziva ova telefonska linija stalno zauzeta i postoji mogućnost da ne uspeju da dobiju vezu, svi koji žele da obave ovaj pregled slobodno neka dođu u Dijagnostički centar, moguće je da će čekati malo duže ali će svakako biti pregledani, iako nisu zakazani– kazala je Stević Gajić.

Podsećamo, u Kruševcu se danas i sutra, u organizaciji Minsitarstva zdravlja, u obeleženom vozilu stacioniranom u bolničkom krugu Opšte bolnice Kruševac, po drugi put u ovoj godini organizuje skrining pregled  za otkrivanje aneurizme trbušne aorte. Među prvih 180 pregeldanih građana/ki starijih od 50 godina, otkrivene su četiri aneurizme.

Aneurizma trbušne aorte je lokalizovano proširenje jednog dela najvećeg arterijskog krvnog suda u trbuhu. Bolest je podmukla i često ne daje nikakve posebne simptome sve dok ne nastupe komplikacije, ali je tada lečenje teže a ishod lošiji. Pucanje aneurizme trbušne aorte nosi veliku smrtnost i jedini lek je hitna operacija. To je i razlog što se građanima starijim od 50 godina preporučuju preventivni pregled.

Inače, građani/ke su se u petak i subotu, kada je u toku bila prijava za ovaj skrining pregled, obraćali našoj redakciji sa informacijom da je broj telefona za zakazivanje non stop bio zauzet.

D.P.

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *