„Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju“

Evropska nedelja mobilnosti 2023, u Kruševcu će početi u subotu 16. septembra i trajaće 8 dana.

Manifestacija će početi na Trgu kosovskih junaka tačno u podne kvizom „Olimpijska Staza“ koju organizuje Olimpijski komitet Srbije. Prema rečima Ivana Parezanovića, pomoćnika gradonačelnika za ekologiju, moto ovogodišnje manifestacije je “Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju“

Tokom cele godine, kroz razne aktivnosti, apelujemo na naše sugrađane da što više štedimo energiju I tako doprinesemo očuvanju životne sredine. Biće obeležen  Svetski dan bez automobila, javni čas ritmičke gimnastike, organizovaće se edukacija biciklista, muzički programi, kao i razne akcije edukativnog i zabavnog sadržaja – ističe Parezanović.

Ove godine pripremljen je bogat program namenjen svim uzrastima, a  posebno najmladjim Kruševljanima. Za njih će u subotu biti organizovano crtanje na asfaltu u glavnoj ulici, kao i nedeljna šetnja od Trga Kosovskih junaka do jarbola na Bagdali.

Od petka je planirano zatvaranje glavne ulice od raskrsnice Topličine i Vidovdanske do Trga Kosovskih junaka, u periodu od 19 do 22 časa i služiće isključivo kao pešačka zona – napomenula je Jelena Brković, diplomirani inženjer saobraćaja i savetnik za saobraćaj. Ovaj režim važiće do nedelje 24. septembra. S obzirom na to da je Međunarodni dan bez automobile 22. septembar, pozivamo građane da makar tog dana ne koriste automobil za svakodnevna kretanja i odluče se za pešačenje, vožnju bicikle ili javni prevoz – poručila je Jelena Brković.

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti produžena je za jedan dan. Kao završni segment manifestacije 23. septembra biće organizovan foto konkurs za osnovce na platou ispred Kulturnog centra sa temom „Moja fotografija sa promenade“.

N.N.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *