KRAF – kao antiratna franšiza kreira u Kruševcu festival!

KRAF, Odjek.rs

Početkom decembra započela je u Kruševcu realizacija projekta NVO „MillenniuM“ iz Kragujevca – „Antiratna franšiza KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma), uz podršku projekta “Kultura za demokratiju”, koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

KRAF-ova “antiratna franšiza” je kao prvu aktivnost imala trodnevnu know how radionicu, od 4. do 6. decembra u Kruševcu za lokalni saradnički tim, koji su činili predstavnici Pozorišta Čkalja, Kulturoida, Kulturnog centra Kruševac, Evrokontakta, samostalni dramski umetnici i srednjoškolci.

KRAF, Odjek.rs

Osnivač KRAF-a (Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma), koji ove godine kao prvi autohtoni šumadijski filmski festival proslavlja “punoletstvo izdanja” – dr Vladimir Paunović i direktorka KRAF-a Marija Ilić, sa saradnicima su interaktivno uspeli da teoretski predstave koncept i ciljeve projekta, definišu menadžment manifestacije i kao najvažnije, dizajniraju program franšiznog Kruševačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma, koji će se održati u aprilu, 2024. godine. Do tada, sledeća lokacija aktivnosti će biti Kraljevo.

Cilj projekta je promocija mira, demokratije i decentralizacije putem umetnosti, nastavkom tradicije u Kragujevcu i pokretanjem novih, franšiznih festivala u Kruševcu i Kraljevu. Nameravamo da angažujemo istaknute i nove filmske autore i intelektualce za debate, uz kvalitetan prateći program kako bismo u Kragujevcu na višem nivou od prethodnih, a u Kruševcu i Kraljevu po prvi put predstavili umetnički koncept kao odgovor na porast nacionalizma, militarizma i ksenofobije. Gradovi će se tako i sami promovisati kao “antiratni i angažovani”, a Kruševac i Kraljevo dobiti priliku i za prvi filmski festival ovog koncepta – saopšteno je iz NVO „MillenniuM“.

KRAF, Odjek.rs

Predstavnici te organizacije napominju da program „Kultura za demokratiju“ pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takođe, projekat Kultura za demokratiju podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

J.B.

Foto: NVO „MillenniuM“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *