Konkurs za mlade – Saznajte kako da unapredite život u zajednici

RISE, Odjek.rs

Konkurs za Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike (RISE), program koji mladima pruža stručnu i finansijsku podršku da razviju biznis koji će da donese društvene promene, otvoren je do 30. septembra, saopšteno je iz organizacije „Smart kolektiv“, koja sprovodi ovaj program u Srbiji. Poziv je otvoren za mlade od 18 do 35 godina, koji imaju ideju kako da reše neki društveni ili ekološki problem, kao i motivaciju da tu ideju razviju u biznis tokom četiri meseca trajanja programa.

Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike je besplatni program podrške za razvoj ideja, odnosno inovativnih rešenja za probleme u zajednici. Pored Srbije, konkurs je otvoren u još pet zemalja Zapadnog Balkana, a iz svake zemlje biće primljeno po šest timova koji će tokom programa razvijati preduzetničke veštine, nakon čega će dva tima iz svake zemlje dobiti finansijsku podršku za osnivanje svog socijalnog preduzeća. Program je namenjen motivisanim i posvećenim mladim ljudima koji su spremni da izdvoje vreme za učenje i doprinesu pozitivnim promenama na Zapadnom Balkanu.

RISE, Odjek.rs
Detalj sa RISE radionice 2022. godine / FOTO: Smart kolektiv

Inkubator će okupiti mlade ljude koji imaju ideju ili inovativno rešenje za novi i bolji pristup obrazovanju, osnaživanju žena, kulturi, ruralnom razvoju, zdravlju ili zaposlenosti u svojoj zajednici. Polaznici programa će imati priliku da steknu veštine i znanja koja će im pomoći da reše društvena ili pitanja zaštite životne sredine koja ih interesuju, kao i da nauče kako da  steknu zaradu dok rade nešto u šta veruju. Cilj programa je da podrži ideje sa snažnom društvenom misijom koje će region učiniti boljim mestom – navedeno je u saopštenju.

Iz organizacije „Smart kolektiv“ podsećaju da je ovo četvrti ciklus RISE programa te da je do sada, u okviru njega, više od 360 preduzetnika i preduzetnica razvilo preko 130 društvenih ideja, dok je 36 projekata ostvarilo i finansijsku podršku, uključujući Soko kamp, Blatologiju, Vožnjom do samostalnosti, Women on the way, Mountain Ways i Izađi u bar iz Srbije.

Prijavljivanje je popunjavanjem onlajn formulara na ovom linku. Rok je  30. septembar u 23:59 časova.

Više informacija o RISE programu, šta očekuje timove na RISE putovanju i kriterijumima za učešće dostupno je ovde

„Smart kolektiv“ najavio je info sesiju, koja će biti onlajn 18. septembra u 18 časova. Na njoj kandidati mogu postaviti dodatna pitanja i rešiti nedoumice. Prijavljivanje za info sesiju je putem onlajn formulara ovde.

Projekat RISE su podržali Francuska razvojna agencija (AFD), Evropska unija (EU), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), PULSE (Groupe SOS), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart kolektiv, IPC Tehnopolis i Yunus Social Business.

J.B.

Foto: „Smart kolektiv“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *