Kome (ne)smeta ponoćni vatromet, pitaju se građani/ke?

„Besplatno“ ponoćno buđenje, za građane i građanke Kruševca, gotovo da je postalo svakodnevica. Iako često zbog toga negoduju na društvenim mrežama, prema tvrdnjama nadležnih, zvaničnih pritužbi nema. S obzirom na to da je ispaljivanje profesionalnog vatrometa zakonom definisano i može se izvoditi samo uz odobrenje MUP-a, pitamo se da li su uopšte potrebne reakcije građana da bi nadležne službe intervenisale zbog narušavanje javnog reda i mira, ali i ugrožavanja opšte bezbednosti?

Uznemiravanje građana u „sitnim“ noćnim satima traje već dugo. Uglavnom u ponoć, iz različitih delova grada, čuje se višeminutna i nimalo prijatna buka.

To traje već duže vreme i smeta mnogo. Ne možete da se naviknete na nešto što nije normalno, osim možda kada se slavi doček Nove godine, mada i tada zna da bude vrlo neprijatno. Svaki put me probudi buka u ponoć, posle ne mogu dugo da zaspim, a ujutru idem na posao- navodi sugrađanka M.P.

Sugrađani su mišljenja da ponoćni vatromet smeta svima, kako radno aktivnim građanima, tako i starijim licima, deci, onima sa zdravstevnim problemima, kućnim ljubimcima…

Najkraće rečeno, manjina maltretira većinu. Slave se punoletstva, krštenja, diplome, a vatromet u ponoć je postao sastavni deo toga. I to tako da čuje ceo grad. Da smo u nekoj drugoj zemlji, policija bi se istog trenutka stvorila na licu mesta i neko bi ozbiljno odgovarao zbog toga – kaže pedesetčetvorogodišnja Kruševljanka. 

Građani se plaše i da bi nestručno rukovanje profesionalnim vatrometom moglo da izazove materijalnu štetu, a što je još gore, kako navode, da neko bude povređen.

I obične petarde mogu da naprave problem, viđali smo to mnogo puta, a kamoli vatromet. Mislim da se i vazduh zagađuje, to se dimi, to smrdiI bez toga nam je vazduh u Kruševcu dosta zagađen – mišljenja je J.M.

Iako smo svedoci da je ponoćni vatromet gotovo svakodnevna pojava u našem gradu, u Policijskoj upravi Kruševac portalu Odjek.rs je rečeno da je u prethodne dve godine prijavljen samo jedan slučaj ponoćnog vatrometa, u januaru ove godine. Vatromet su, kako se navodi u odgovorima iz policije, izvodila deca koja ne mogu ni krivično ni prekršajno da odgovaraju, te je njihovim roditeljima tada izrečena mera upozorenja.

Tokom protekle dve godine, ovdašnja Policijska uprava izdala je devet rešenja za izvođenje vatrometa i to „Trajal korporaciji“ koja, kako navode u ovdašnjoj upravi, poseduje odgovarajuće odobrenje za obavljanje tih poslova, kao i stručna lica za rukovanje eksplozivnim napravama. 

S druge strane, u Odeljenju komunalne milicije kažu da nisu dobijali klasične prijave, ali da se u nekoliko navrata tražila informacija da li je u određenom slučaju dozvoljeno korišćenje vatrometa i pod kojim uslovima. Podatke o tome iz kojih delova grada su građani zvali, u komunalnoj miliciji nemaju.

Inače, prema Zakonu o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima, pirotehnički proizvodi smatraju se vrstom eksplozivnih materija. U zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica izričito je zabranjena upotreba pirotehnike, a izvođenje vatrometa  mogu da vrše samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukoliko vatromet izvode pravna lica koja nemaju odobrenje nadležnog organa unutrašnjih poslova zaprećena je novčana kazna od 200.000 dinara do 2.000.000 dinara, a ukoliko pojedinac nabavi i upotrebi eksplozivnu materiju, u cilju izvođenja vatrometa na javnom mestu, a nije mu izdato odobrenje, predviđena je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara do 50.000 dinara, kao i kazna zatvora do 30 dana.

Iako je Zakonom jasno definisano ko i pod kojim uslovima može da ispaljuje vatromet, u Kruševcu još uvek niko nije kažnjen zbog toga…

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *