Kako je neformalna grupa „Gumari” pokrenula kolege iz fabrike na akciju!

Neformalna grupa Gumari, Odjek.rs

Sa novom, neformalnom grupom „Gumari”, Kruševljani su mogli da se upoznaju na nedavno otvorenoj izložbi „Roditelji na poslu” koja je održana u Alternativnom kulturnom centru „Gnezdo”. Akcija je uspešno završena, a mladi organizatori najavljuju nove aktivnosti.

Naime, u avgustu ove godine, „Gumari” su odlučili da organizuju događaj koji će okupiti radnike i radnice fabrike „Goodyear” i članove njihovih porodica.

– S obzirom na to da svi radimo u fabrici koja proizvodi gume, naziv grupe je potpuno logičan. Članovi ove grupe su mladi ljudi: Nikola Kanić, Lazar Bogdanović, Uroš Lješljanin, Milan Jovanović i Ilija Ilić. Sebe sam namerno izostavio, jer sam jedini koji ima više od 30 godina. Već neko vreme pokušavam da uključim mlade ljude u rad sindikata. Pokazalo se da su oni i te kako zainteresovani kad im se ukaže poverenje – objašnjava Marko Milosavljević, inače član odbora poverenika Sindikata „Nezavisnost” u fabrici „Goodyear”, koji je bio podrška mladim kolegama tokom organizacije ovog događaja.

Neformalna grupa Gumari, Odjek.rs
Detalj sa nedavne izložbe / FOTO: AKC “Gnezdo”

Članovi grupe organizovali su likovni konkurs za decu radnika, koji je sredinom oktobra završen pomenutom izložbom i dodelom nagrada. Kako ističu, značajnu podršku za realizaciju ideje pružio im je AKC „Gnezdo”, u čijim je prostorijama održana izložba.

– Događaj je bio jako uspešan, jer je okupio veliki broj dece, čije smo osmehe mogli videti tog dana, kao i njihove roditelje, koji su se družili u jako zanimljivom prostoru, koji su mnogi od njih po prvi put posetili. Uspeh ovog događaja je i u tome što grupa već sad planira nove aktivnosti – dodao je Milosavljević.

Najmlađi i najaktivniji član u ovoj akciji bio je Nikola Kanić, koji je, kako kaže, prvi put bio deo jedne ovakve priče.

– Neformalna grupa „Gumari” nastala je sa idejom da se organizuje događaj koji bi okupio i zbližio radnike iz naše fabrike i podigao im svest o značaju kulture i društvenih aktivnosti nakon radnog vremena. Došli smo do zaključka da je dobar motiv za okupljanje neki događaj, koji bi uključio i njihovu decu. Ove dve ideje vezao je likovni konkurs koji smo organizovali. Svrha svega bila je da mlade približimo kulturi i ohrabrimo ih da se njome bave time što ćemo im pokazati da njihova mašta, prenesena na papir, ima značaj – naglasio je Kanić.

Nada se da će biti još sličnih akcija, te da će one biti inspiracija nekome da se pozabavi kulturom u radničkim krugovima.

Neformalna grupa Gumari, Odjek.rs
Radovi dece zaposlenih u fabrici Goodyear / FOTO: AKC “Gnezdo”

– Smatramo da je umetnost značajna za promene u društvu, jer ona nastaje kad čovek razmišlja van uobičajenih okvira. Drago mi je što su se roditelji odazvali na ovakav konkurs i nadam se da će nastaviti da podržavaju svoje mališane da se bave umetnošću. Mališani su bili društveni i kreativni i oduševili su nas radovima. U toku ocenjivanja radova crtali su i spontane crteže bez teme, koji su kasnije, takođe, bili izloženi. Posebna čast je bila podeliti im nagrade i gledati ih nasmejane kada su shvatili da je njihov trud vredan – rekao je on.

Inače, izložba se organizuje u okviru programa „Šta nam teško“ i uz podršku Ministarstva turizma i omladine. Učešće u organizaciji akcije uzeo je i Sindikat „Nezavisnost” iz fabrike „Goodyear”.

J.A.

Naslovna foto: AKC “Gnezdo”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *