Još jedan kvizoman kojim se ponosimo: Dušan Jovanović- rekorder u broju nastupa

Više puta smo napominjali da je svaki kruševački kvizoman ostavio svoj pečat, nešto po čemu će ga se srpske enigmate sećati kada izgovore njegovo ime. Tako smo, shodno preporukama čitalačke publike, potražili i našeg sugrađanina Dušana Jovanovića, diplomiranog inženjera mašinstva koji već izvesno vreme uživa u penziji. Kvizovi su obeležili celu jednu deceniju njegovog života. Bilo je i uspeha i neuspeha, ali sve u svemu ostvario je dobar rezultat i solidnu zaradu. Ipak, ono po čemu ćemo ga pamtiti jeste rekord u broju nastupa, i teško da će neko više imati toliko energije da dostigne našeg Duleta koji je svoju sreću i znanje isprobao čak 65 puta.

U početku sreća mi nije bila naklonjena. Prvi put sam se pojavio na „Milioneru“, i to posle sedmog prijavljivanja. Stigao sam do desetog pitanja koje bi mi obezbedilo drugu zagarantovanu sumu koja je tada bila 96 000 dinara. Fiksirao sam jedan od 4 ponuđena odgovora koji nije bio tačan. Iako sam imao dve vrste pomoći na raspolaganju, pa je i sam Zeka voditelj pokušao je da me odvrati od tog odgovora i ubedi da aktiviram pomoć prijatelja ili pola-pola, nije imalo efekta. Neiskusan, bez predznanja o taktiziranju, pao sam na tri hiljade- priseća se Dušan.

Ipak, nije dao da ga to obeshrabri. Vrlo brzo nakon toga nastupio je na kvizu „Pravo lice“. Iako ovaj enigmatski projekat TV Pink nije dugo trajao, Dušan je pobedio u jednoj epizodi.

Bilo je 12 takmičara u krugu, i posle svakog pređenog nivou otpao bi jedan od nas – objašnjava naš sagovornik. Kad sam stigao do centra bio sam sam, suočen sa pet dodatnih pitanja. Na sreću uspeo sam da odgovorim i trijumfujem.

Usledila je kratka epizoda na kvizu „Sam protiv svih“, a onda najznačaniji segment u njegovom enigmatskom životu: pobeda na Slagalici, u ciklusu koji je organizovan 2005. godine. Prema njegovim rečima fond nagrada je bio vrlo bogat i pristojan za sve takmičare, a posebno za pobednika koji je dobio sto hiljada dinara gotovine, vaučer za kupovinu nameštaja u istom iznosu, kompjuter Pentium 5 sa laserskim štampačem, i deset dana na Malti za dve osobe.  

I danas smatram da je Slagalica ubedljivo najbolji i najprofesionalniji kviz – napominje Dušan. Najpre smo prošli testiranje, potom razgovor sa psihologom i razne probe. Ništa nije bilo prepušteno slučaju. Mnogo truda je trebalo da dođem do finala koje je imalo čak 4 epizode. Pobedio sam Nikolu Vujičića iz Vršca.

Nakon toga usledila je pobeda na unikatnom kvizu „Najslabija karika“. Na žalost to je bio zadnji ciklus ovog prilično popularnog kviza, jer je vrlo brzo nakon Dušanovog nastupa oduzeta licenca BK televiziji:

Pobedio sam, ali je ostala je gorka uspomena jer mi nisu isplatili zarađenih 138 hiljada. Nakon presude Trgovinskog suda iz stečajne mase uspeo sam da naplatim 20 odsto, odnosno 27 600 dinara. Ipak, bio je to vrhunac mog ostvarenja. Pozvali su me na „Visoki napon“ koji je vodio Dejan Pantelić. Stigao sam do sume od 350 000, a onda me je zadesilo pitanje sve ili ništa. Odustao sam i zadovoljio se osvojenom sumom.

Vrlo brzo nakon toga zaigrao je u kvizu „Pitanja za šampiona“. Uspeo je da dođe do finalne runde, i bude treći u sveukupnom plasmanu. Milion je bio namenjen samo pobedniku, a Dušan je morao da se zadovolji simboličnim novčanim nagradama koje su dobijali pobednici epizoda.

Posle izvesnog vremena nastupio je u 13 epizoda kviza „Totalni obrt“, na TV“Nova S“, i šest puta uspeo da trijumfuje. I baš nekako u tom periodu, na vrhuncu uspona, spontano se pojavilo kontroverzno i kobno iskustvo na „Poteri“, koje i danas u njemu budi sumnju.

Opredelio sam se veću sumu od one koju sam osvojio, i uspeo da pobegnem tragaču. U finalnoj poteri bilo nas je dvojica u timu. Tragač Milinković sustigao nas je 9 sekundi pre kraja, pod vrlo sumnjivim okolnostima. Pitanje je bilo: “Pored kog grada se nalazi arheološko nalazište Viminacijum“. On je rekao Požarevac, i Memedović je prihvatio. To je u meni unelo sumnju, jer sam poslovno bio u Viminacijumu, i znam da se nalazi tri kilometra od Kostolca. Memedović je primetio moju reakciju, pa nam je prišao i pitao da li imamo neku primedbu. Tražio sam da pogledam pitanja koja je čitao. Tada sam ih prelistao, našao pitanje koje sam tražio, a kao odgovor pisalo je: „Kostolac (Požarevac)“. To je za mene bilo veliko razočarenje. Možda i prvi korak ka odluci da se povučem sa svih kviz-takmičenja.

Nakon ovog neprijatnog iskustva naš rekorder se polako povlači. Iako je bilo još par nastupa, kako sam kaže, nisu vredni pominjanja. Smatra da vruće takmičarske stolice treba prepustiti mladim generacijama, takmičarima koji će ih zameniti.

Treba da budu istrajni, uporni i što je vrlo bitno da snime svaki svoj nastup. Često se dešava da je čovek u naponu snage, i ima sve uslove da trijumfuje, a opet se to ne dogodi, nekad usled pada koncentracije, a nekad zbog najsitnije greške. To nikako ne treba da ih slomi i obeshrabri, jer nema takmičara koji to nije prošao. Jednostavno, posmatrajte to samo kao jednu od stanica na putu do uspeha – poručuje Dušan Jovanović, neumorni kruševački kviz-majstor.

N.N.

1 Comment

  1. Duleta poznajem i lično, pa mogu i da kažem da je divna osoba. Šteta je što je odustao da se takmiči, jer svoje znanje treba da pokaže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *