Javni poziv za dodelu godišnje nagrade “Svetionik“

U organizaciji Nacionalne koalicije za decentralizaciju, a uz podršku USAID-ovog Projekta za unapređenje javnih nabavki, nedavno je ustanovljena godišnja nagrada “Svetionik” koja se dodeljuje pojedincima i organizacijama za doprinos borbi protiv korupcije u Srbiji.  

Tim povodom građani su pozvani da pošalju predlog koji bi pojedinac ili organizacija, po njihovom mišljenju, trebalo da dobije ovo priznanje. 

Proces prijave je jednostavan, popunjavanjem formulara na sajtu, dok će odabir obaviti nezavisni selekcioni odbor sastavljen od dugogodišnjih boraca protiv korupcije u oblastima aktivizma, novinarstva i civilnog društva. Shodno tome i nagrade se dodeljuje u kategorijama: aktivista/aktivistkinja, organizacija civilnog društva, novinar/novinarka.

Rok za podnošenje predloga je 31.10.2023. a kriterijumi za dodelu nagrada su: da je kandidat prijavio ili govorio o koruptivnim radnjama, ukazujući javnosti na slučajeve korupcije ili pružajući pomoć/podršku uzbunjivačima, da stalnim profesionalnim ili građanskim angažovanjem doprinosi razumevanju problema,  prevenciji i borbi protiv korupcije.

Kriterijumi su i da je svojim znanjem i aktivizmom doprineo izgradnji mehanizama u borbi protiv korupcije na nivou javnog, privatnog ili civilnog sektora na lokalnom ili nacionalnom nivou te da je doprineo podizanju društvene svesti o neophodnosti borbe protiv korupcije i značaju građanskog aktivizma u toj oblasti.

Mogućnost predlaganja kandidata imaju svi građani Srbije, udruženja ili grupe građana. Uslov je da predložena osoba nije član organa javne vlasti, funkcioner ili službenik javne institucije, za poslove koje obavlja u okviru svojih nadležnosti, funkcije ili profesije, osim u slučaju dodatnog, aktivnog društvenog angažovanja u borbi protiv korupcije.

Predlog  se podnosi na formularu ”Obrazac prijave za godišnju nagradu Svetionik” koji možete naći na link-sajtu https://promeni.rs/svetionik/

Konačnu odluku o onima koji zaslužuju da ponesu ovo priznanje doneće pomenuti nezavisni selekcioni odbor, a imena dobitnika, datum i mesto svečane dodele nagrada biće blagovremeno objavljeni.

N.N.

Ilustracija: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *