Izložbom „Snaga dobrote“ Kolo srpskih sestara Kruševac obeležava značajan jubilej

Kolo srpskih sestara Kruševac, Odjek.rs

Fotografije i arhivska građa, koje podsećaju na dobrotvorno delovanje započeto pre 120 godina, naći će se pred kruševačkom publikom. Razlog je više nego značajan, obeležvanja jubileja koji nas vraća isto toliko godina unazad, u 28. avgust 1903, kada je u Beogradu osnovano Kolo srpskih sestara. Kruševac se, formiranjem svoje podružnice, pridružio humanitarnom delovanju iste godine.

Ovog oktobra, članice kruševačkog Kola, pored mnogih redovnih aktivnosti u kojima nesebično pomažu onima kojima je podrška u tom momentu najpotrebnija, kroz brojne aktivnosti i događaje podsećaju na učinjeno tokom više od veka delovanja.

Kolo srpskih sestara Kruševac, Odjek.rs

Pod nazivom „Snaga dobrote“ večeras, 25. oktobra, u 19 časova, u velikoj sali kruševačkog Narodnog muzeja biće otvorena izložba fotografija i arhivske građe, povodom 120 godina rada i postojanja Kola srpskih sestara Kruševac.

Autorka izložbe, Vesna Bogdanović, kustos pedagog i članica Kola srpskih sestara Kruševac, kroz 200 fotografija i značajnu arhivsku građu, vodi publiku kroz brojne dobrotvorne i humanitarne akcije. Izložbu su podržali Grad Kruševac, Narodni muzej, Istorijski arhiv i broje članice Kola koje su svesrdno pomagale.

Kolo srpskih sestara Kruševac, Odjek.rs

Izložbi je prethodila likovno-poetska kolonija, održana proteklog vikenda u Domu za decu „Jefimija“. Završna manifestacija, dobrotvorno-humanitarno veče sa prigodnim programom, planirano je za 18. novembar, u Narodnom muzeju. Tada će slike, urađene  na koloniji, biti ponuđene na aukciju.

Podsetimo i da je Kolo srpskih sestara, osnovano 1903. godine, aktivno radilo do  kraja Drugog svetskog rata, kada mu je tadašnja vlast oduzela imovinu i zabranila rad.

Rad kruševačkog sestrinstva obnovljen je 1992. godine, od kada ponovo neumorno i predano pomaže  onima koji se nađu u teškim i neizvesnim životnim situacijama.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *