Ivan Manojlović izabran za gradonačelnika Kruševca

Na predlog koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke za gradonačelnika Kruševca izabran je Ivan Manojlović, član te stranke. Za njega su, osim odbornika naprednjaka, glasali odbornici koalicije SPS-JS te odbornik stranke Zavetnici, odnosno dobio je 48 glasova od ukupno 70 odbornika. Te tri političke opcije su ranije danas potpisale koalicioni sporazum, mada je lista oko SNS imala samostalnu većinu jer je na izborima osvojila 42 odbornička mandata.

Istovremeno je za zamenicu gradonačelnika izabrana Snežana Radojković, dosadašnja direktorka Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, sa 46 glasova. Za članove Gradskog veća izabrani su Dragan Anđelković, Miloš Ašanin, Nikola Veličković, Bratislav Ilčić, Perica Janković, Ljiljana Maksić, Gorana Mladenović, Dragan Radosavljević i Zorica Stanković.

Javnost je, tokom rasprave o izboru novog rukovodstva grada mogla da čuje raspravu o tome ko je šta dobro ili loše uradio u Kruševcu tokom proteklih trideset godina, ali građani nisu čuli ni reč o budućim gradskim većnicima. Nisu se znala ni njihova imena sve dok odbornicima nije podeljen listć na kome treba da glasaju. Detaljnije je o njima nakon glasanja govorio novoizabrani gradonačelnik Ivan Manojlović.

Manojlović je, nakon izbora kazao da Kruševljani drugi grad nemaju te da nam treba još savremeniji, bogatiji, lepši i uređeniji, Kruševac koji ne sme da stane. Naveo je neke od prioritetnih projekata.

Potpuna rekonstukcija Opšte bolnice, vredna više od šest milijardi dinara, čime će Kruševac dobiti najsavremeniju zdravstvenu ustanovu, potom Kovid bolnica će biti ustanova tercijarnog nivoa, imamo izgradnju Regionalnog industrijskog parka, investicija vredna 16 miliona evra, koja počinje u martu. Plan je, takođe, izgradnja sportske hale pored stadiona „Jedinstvo“ u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, a u sklopu toga će biti i hotel velikih kapaciteta. Plan izgradnje Istočne zaobilaznice što će smanjiti gužve koje zagušuju gradsko jezgro, a plan je i da se nađu rešenja za nedostajuće parking prostore, potom rekonstrukcija zgrade Doma sindikata, izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom – deo je planova koje je, u prvom obraćanju odbornicima, izneo gradonačelnik Ivan Manojlović.

Podsetimo da je on rođen 1975. godine, po struci je master ekonomista, u sazivu republičkog parlamenta 2016. godine bio je poslanik. U periodu pre toga bio je portparol Gradskog odbora SNS-a. Od 2012. do 2015. godine živeo je u Švajcarskoj, da bi se po povratku u Srbiju politički aktivirao.

Diskusiju pre izbora novog gradskog rukovodstva obeležila je polemika predstavnika vlasti i opozicije o (ne)regularnosti decembarskih izbora, o situaciji na Kosovu i Metohiji, ekonomskoj situaciji.

U pojedinim momentima je predsedavajuća Skupštinom, Dragana Barišić uzimala reč predstavnicima opozicione grupacije Srbija protiv nasilja, navodeći da im je isteklo vreme ili da se nisu držali teme o kojoj se diskutuje.

Odbornici opozicije potom nisu učestvovali u glasanju ua novo gradsko rukovodstvo.

Podsetimo da su na konstitutivnoj sednici, koja je prethodla ovoj, najpre potvrđeni mandati odbornika, formirane su četiri odborničke grupe, izabrana predsednica Skupštine, Dragana Barišić i njen zamenik Siniša Maksimović te sekretar Skupštine Maja Cuckić i njena zamenica Ivana Antić.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *