Dragana Barišić izabrana za predsednicu Skupštine grada, opozicija nije učestvovala u glasanju

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Kruševca za predsednicu Skupštine grada izabrana je Dragana Barišić iz Srpske napredne stranke, dok je za zamenika predsednika Skupštine izabran Siniša Maksimović iz Socijalističke partije Srbije. U glasanju za njihov izbor nisu učestvovali odbornici koalicije “Srbija protiv nasilja” koji su kada je glasanje počelo napustili salu, uz prethodno obrazloženje da su izbori bili neregularni, da su pokradeni, da u Kruševcu 12 godina vlada apsolutni medijski mrak, da su građani ucenjeni i zastrašeni, te da zbog toga ne mogu da učestvuju u ovom glasanju.

Pomenutom izboru prethodilo je potvrđivanje mandata 70 odbornika. Vladajuću većinu čini 42 odbornika koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, koju su podržali i koalicija SPS-JS sa petoro odbornika, te jedan odbornik Zavetnika. Ranije danas oni su potpisali koalicioni sporazum.

Prilikom preuzimanja predsedavanja Skupštinom, Dragana Barišić je kazala da je zahvalna Srpskoj naprednoj stranci što ju je predložila za tu poziciju:

Takođe, hvala građanima na poverenju, obavljaću ovaj posao savesno, časno, pošteno, u skladu sa zakonom i važećim poslovnikom, u interesu svih građana Kruševca. Neće biti razlike u odnosu na političku pripadnost.

Dragana Barišić je, podsetimo, u tri mandata bila poslanica Srpske napredne stranke, po struci je sprecijalista psihijatrije.

Za zamenika predsednika Skupštine izabran je član Socijalističke partije Srbije, Siniša Maksimović, koji je kazao da je iza političkih aktera turbulentan izborni period u kome je možda bilo žustrih reči, ali da je sada, “nakon što je svako dobio onoliko koliko su mu građani udelili drugo poluvreme u kome treba da svi zajedno radimo na daljem razvoju i unapređenju grada”.

Tokom diskusije o izboru predsednice Skupštine odbornici opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” izlazili su za govornicu i objašnjavali zbog čega ne mogu da učestvuju u glasanju za izbor predsednice Skupštine.

Nosilac lokalne izborne liste “Srbija protiv nasilja”, Branislav Bata Andrić, koji je nestranačka ličnost, najpre je zatražio da odbornici minutom ćutanja odaju poštu mladiću, radniku “Trajala”, nastradalom u nedavnoj eksploziji u toj fabrici. Ustali su opozicioni odbornici, dok su odbornici vladajuće većine ostali da sede, među njima i direktor “Trajala”, Miloš Nenezić.

Dragi prijatelji, kolege, komšije, susedi, ovo je nelegitimna Skupština, glasao sam protiv potvrđivanja odborničkih mandata zbog razloga koje svi znate. Jedino zašto sam ovde je onih 17 hiljada Kruševljana koji su glasali slobodnom voljom. Živela slobodna Srbija – kazao je Branislav Bata Andrić.

Stefan Bojčić (SSP) je kazao da je Kruševac za 12 godina naprednjačke vlasti ostao bez 13 hiljada stanovnika, rekavši predstavnicima vlasti: “uništili ste demokratiju, satanizujete političke protivnike, ne prihvatate ideje poput besplatnih udžbenika, osnivanja Fonda za lečenje bolesne dece i sugrađana, subvencije za poljoprivrednike”.

Dejan Stevanović (NPS) je poručo vladajućoj većini da će opozicija, koristeći sva demokratska sredstva, pozvati na odgovornost sve one koju su u prethodnom periodu donosili odluke mimo zakona.

Na zatvorenost lokalnih televizija ukazale su i odbornice Dušanka Milosavljević (SRCE), Jelena Živković (SRCE), dok je Desanka Miletić (NPS) navela da joj je čast da predstavlja građane koji su glasali po slobodnoj volji.

Odbornik DS-a, Srđan Milivojević, kazao je da nema sumnje da su izbori pokradeni, da je sprovedena “pljačka izbora neviđenih razmera”, o kojoj govore posmatrači koje su Aleksandar Vučić i Ana Brnabić pozvali.

U diskusiji i replikama su im odgovarali odbornici naprednjaka Bratislav Gašić i Zoran Tomić. Gašić je, između ostalog, kazao da su izbori bili “nikad pošteniji”:

Ovde smo da u ime svih građana damo dodatni zmajac da se Kruševac razvija. Na svakom biračkom mestu ste imali posmatrače, duplo ih je više bilo, ni jedan prigovor niste napisali.  

Odbornik SNS-a Zoran Tomić kazao je da će ta stranka raditi na dobrobit građana te da opozicija time što tvrdi da su za nju glasali slobodni građani, upravo podvaja građane.

Ogromna je podrška politici Aleksandra Vučića i našoj politci koju spovodimo od 2012. godine, jer smo odgovorni. Dragana Barišić je izabrana kao jedan od 70 kandidata. Vi imate samo jednu sposobnu osobu za gradonačelnika, mi imamo 70 kompetentnih osoba da vode ovaj grad, timski se borimo – kazao je Tomić.  

Katarina Panić (SSP) je pred glasanje o izboru predsednice Skupštine pozvala odbornike koalicije “Srbija protiv nasilja” da napuste salu jer “u Kruševcu 12 godina vlada apsolutni medijski mrak, ljudi su ucenjeni, zastrašeni, izbori su bili neregulani i pokradeni su, ovo odavno nije stvar politike, zaista je život u pitanju, u pitanju su životi svih nas.”

Na današnjoj konstitutivnoj sednici su formirane odborničke grupe, kojih će u ovom sazivu lokalne Skupštine biti četiri. Najbrojnija je odbornička grupa “Aleksandar Vučić – Kruševac ne sme da stane” ima  42 odbornika, njen predsednik je Zoran Tomić, a zamenik Marko Đokić.

U opozicionoj odborničkoj grupi “Srbija  protiv nasilja dr Branislav Bata Andrić” je 12 članova, a to su odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Stranke SRCE i Novog lica Srbije te Branislav Andrić kao nestranačka ličnost, predsednik je Dejan Stevanović (NPS), a zamenik Srđan Milivojević (DS).

Odborničku grupu “Život je u pitanju”, takođa opozicionu, čini šestoro odbornika sa liste “Srbija protiv nasilja” iz Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i sindikata Sloga. Predsednik je Stefan Bojčić (SSP), a zamenik Boban Jovanović (SSP).

Odborničku grupu “Ivica Dačić – premijer Srbije”, čini petoro članova, a ona je deo vladajuće koalicije.  Predsednik je Vladan Vesić (SPS), a zamenik Dragan Lazić (JS).

Trojica odbornika kolicije NADA nastupaće kao samostalni odbornici, jer je petoro odbornika potrebno za formiranje grupe. Kao samostalni nastupa i jedan odbornik Dveri te jedan odbornik Zavetnika, koji je, inače, potpisao koalicioni sporazum sa Srpskom naprednom strankom.

Danas je, takođe, za sekretara Skupštine grada izabrana diplomirana pravnica Maja Cuckić, a za njenu zamenicu diplomirana pravnica, Ivana Antić.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *