“I neka danas ne bude ručka – revolucija se krčka!”

Piše: Snežana Jakovljević

Počelo je 1857. štrajkom i demonstracijama žena, koje su bile zaposlene u industriji odeće i tekstila u Njujorku, zbog loših radnih uslova i niskih plata. 1908. Njujorkom je ponovo marširalo 15.000 žena tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa za žene. Prvi nacionalni dan žena obežen je godinu dana kasnije. Inspirisane američkom akcijom nemačke levičarke, Luiz Cic i Klara Cetkin inicirale su i osnovale Međunarodni dan žena. 1911. Dan žena obeležen je u Austriji, Nemačkoj, Danskoj i Švajcarskoj.

Danas, na svoj dan, milioni žena (i dalje) traže pravo na život bez nasilja, pravo da odlučuju, da budu odgovarajuće plaćene za ono što rade, da raspolažu svojim novcem i da imaju pravo na izbor. Jer moć je i dalje u rukama muškaraca. Društveni odnosi menju se sporo i teško. Poludemokratska društva, kao što je naše, opterećena su nacionalizmom, autoritarizmom, medijskim neslobodama, slabošću i od vladajuće partije zavisnim institucijama. Umesto primitivizma, predrasuda, stereotipa i nasilja, ispada da je glavni neprijatelj razvoju Srbije rodno senzitivni jezik, kako u to hoće da nas ubede, na primer, Srpska pravoslavna crkva i njen patrijarh, a u skorije vreme i Zaštitnik građana.

Dale Spender, australijska feministkinja je pre skoro 40 godina svima koji su hteli da čuju, kazala:  “Feminizam nije vodio ratove, nije ubijao protivnike. Nije stvarao koncentracione logore, izgladnjivao svoje neprijatelje niti ih mučio. Njegove bitke bile su za obrazovanje, za pravo glasa, za bolje uslove rada… za sigurnost na ulici, za brigu o deci, za socijalnu dobrobit, za prostore protiv silovanja, za žene izbeglice, za promene zakona.” Glorija Stainem je pak ustvrdila da je “Feminist svako ko prepoznaje jednakost i punu čovečnost žena i muškaraca.”

Danas, posle više od 110 godina obeležavanja Međunarodnog dana žena, feminizam ima smisla više nego ikada. Zato izađimo na ulice i trgove i budimo na prvoj liniji. Marširajmo i dignimo glas za bolji život jer niko to neće uraditi umesto nas.

 “Uvek na prvoj liniji”,  slogan je ovogodišnjeg osmomartovskog marša u Beogradu, a jedna od parola “I neka danas ne bude ručka – revolucija se krčka!”.

Foto: fejsbuk stranica Udruženja žena Peščanik

2 Comments

  1. Bravo, za feminističku čestitku, ne BIH ništa dodala! SREĆAN 8 MART SVIM DIVNIM ŽENAMA,!!!

  2. Ako nije bitan, kao što kažete u tekstu, zašto onda ne ostaviti srpski jezik na miru? Zašto komplikovati i prekrajati jezik na silu? Englezi recimo to ne rade… Izgleda da su uvek bili hladnije glave od nas, ne nasedaju na svaku novotariju i gledaju sopstvene interese. A mi se lako primamo na sve i svašta, vrlo često i na svoju štetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *