Haljine naših sugrađanki na „gostovanju“ u Kikindi

Oko 70 haljina koje su se od početka dvadesetih godina prošlog veka do danas nosile u Kruševcu, prikazano je ove nedelje u Galeriji kulturnog centra u Kikindi. Interesovanje za izložbu je bilo veliko, kao i odziv Kikinđanki, koje su za tu priliku donele svoje i haljine svojih majki i baka.

Izložba „Mala lila haljina- moda je prolazna, a stil je večan“ koja je u Kući Simića u Kruševcu postavljena krajem prošle godine, gostovala je tri dana u Kikindi. Sa željom da pored modela koji su deo ove postavke, Kikinđanke dobiju priliku da prikažu svoje omiljene haljine, organizatori su osmislili da svaka treća lutka ostane prazna, odnosno, upotpunjena modelima koji su se nosili ili se danas nose u Kikindi.

Ova zanimljiva izložba čija je autorka Zorana Drašković Kovačević, kustoskinja Narodnog muzeja Kruševac, nastala je u saradnji sa Kruševljankama, a uključilo se i nekoliko Beograđanki i Požarevljanki. Kući Simića usptupile su svoje haljine – nasleđene od bake, dobijene od drugarice, kupljene u Trstu, Londonu, Parizu, šivene kod mamine šnajderke od materijala kupljenih u Istanbulu ili Solunu, kupljene sa ili bez povoda.

Svaka od tih haljina ima svoju priču, a najstariji model Kući Simića ustupila je violončelistkinja iz Beograda koja je za izložbu saznala preko društvenih mreža, te donela kombinezon haljinu svoje majke s početka dvadesestih godina prošlog veka.

Inače, „Mala lila haljina ili moda je promenljiva, a stil je večan“ još jedna je u nizu interaktivnih izložbi koje već tradicionalno organizuje Kuća Simića, sa ciljem predstavljanja Kruševca kroz istoriju. Uključujući lokalnu zajednicu, ova ustanova kulture je tokom prethodnih deset godina organizovala brojne izložbe, na kojima su sugrađani donosili stare fotografije, recepte, igračke i druge predmete sačuvane od zaborava.

Foto: fejsbuk stranica Kuće Simića

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *