Gradonačelnik Ivan Manojlović: Priprema se budžet, imenuju se pomoćnici

Završava se formiranje lokalnih organa vlasti, odnosno imenovanja potrebnih komisija i saveta, novi gradonačelnik, takođe, treba da izabere pomoćnike, a lokalna Skupština da usvoji budžet za ovu godinu. To je, između ostalog, u prvom susretu sa novinarima, rekao gradonačelnik Kruševca, Ivan Manojlović. Istakao je da mu je čast što je izabran za gradonačelnika.

Radimo na kreiranju budžeta, moramo da se krećemo u propisanim zakonskim okvirima. To znači da imamo definisan procenat za koliko budžet može biti veći u odnosu na prethodnu godinu, sa druge strane sačekalo nas je povećanje plata u javnom sektoru. Trudićemo se da dosta toga pokrijemo. Imaćemo sigurno još puno predloga, moći ćemo da na vreme krenemo sa planovima za narednu godinu. Iskoristićemo ovu godinu u punom kapacitetu jer imamo brojne projekte koje smo već pokrenuli. Imali smo u prethodnom periodu odgovorne ljude koji su radili i na brojnim projektima koji se finansiraju sredstvima iz republičkog budžeta – kazao je, u razgovoru sa novinarima, Ivan Manojlović, koji je prošle nedelje izabran za gradonačelnika Kruševca.

U narednom periodu trebalo bi da izabere pomoćnike, a njihova imena danas nije saopštio jer još uvek nije doneo konačnu odluku. Napomenuo je da ih, verovatno, neće biti petoro, kao što je bilo ranije, što je zakonski maksimum, već da će ih biti manje.

Smatra da Kruševac ide u dobrom pravcu, da se razvija poput modernih evropskih gradova. Takođe, broj nezaposlenih konstantno se smanjuje, a poslodavci će biti u problemu da nađu radnu snagu.

Imaćemo nova zapošljavanja u kompanijama LUSS Textile i „Krombergu“, koji širi kapacitete. Grad ima parcele koje može da opredeli za investitore,  ali imaćemo problem sa potrebnom radnom snagom, stopa nezaposlenosti drastično pada.  Postoji mogućnost da se dovode radnici iz inostranstva, ali i poslodavci treba da razmišljaju o povećanju zarada, odnosno borbi za radnike – kazao je Manojlović.

Među najveće projekte koji će se uskoro u Kruševcu raditi nabrojao je rekonstrukciju Opšte bolnice, izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom i Regionalnog industrijskog parka, a kao jedan od većih problema koji je u Kruševcu prepoznat naveo je nedostatak parkinga.

Na susretu sa novinarima, koji je imao neformalan karakter, predstavnici lokalnih medija i dopisnici, imali su sugestije u vezi sa saradnjom sa Gradskom upravom.

Predstavnici medijskih kuća predložili su da se u bužetu za narednu godinu poveća iznos sredstava namenjen javnom informisanju, odnosno projektima za medije, jer je predlog novinarskih udruženja da to bude dva odsto ukupnog budžeta, a inače taj iznos bude znatno niži, oko 0,75 do 0,8 odsto.  

Novinari su, takođe, predložili da gradonačelnik mesečno održava konferencije za medije, da materijal za sednice Skupštine grada na sajtu Grada bude postavljen nekoliko dana pred skupštinsko zasedanje, te da novinari budu obaveštavani o odlukama koje je donelo Gradsko veće. Predložili su i da komunikaciju mejlovima zamene razgovori sa sagovornicima koji su u Gradskoj upravi zaduženi za određene oblasti.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *