Građani pitaju: Gde je „Kolibri“?

Kada su se pre tri godine električni autobusi nazvani Kolibri pojavili na ulicama Kruševca, bili su prava atrakcija. Mini busevima crvene boje posebno su se radovali najmlađi sugrađani, a kako je u međuvremenu Kolibri dobio i audio vodiča, za turiste je ovo bila odlična prilika da se na zanimljiv način upoznaju sa znamenitostima grada i to besplatno. Od tri autobusa, koliko ih je obezbeđeno kroz donacije, ovog leta nema nijednog na ulicama grada. Građani pitaju: Gde su?

Ustanovljen red vožnje poštovao se na početku, tada su saobraćala sva tri autobusa, da bi u prošloj godini građanima na raspolaganju bila dva i to sporadično. Iako je prvobitno zamišljeno da od proleća do kasne jeseni  Kolibri busevi saobraćaju svakodnevno, to se nije desilo. Ove godine, Kolibrija uopšte nema na ulicama grada.

U ovdašnjoj Turističkoj organizaciji, koja je autobuse dobijene kroz donaciju dala na raspolaganje Jugoprevozu, kažu da su u nekoliko navrata pokušavali da saznaju kada će autobusi „proraditi“ ove godine, ali da nisu uspeli da dođu do te informacije.

Zoran Misić, direktor Jugoprevoza, kaže da sezona električnih autobusa nije otpočela zbog loših vremenskih uslova, te da će Kolibri građanima biti na raspolaganju  najverovatnije od naredne nedelje.

Problem imamo sa manjakom vozača, ali je bilo presudno to što su od početka leta stalno bile kiše, oluje… Nadamo se da će se vreme stabilizovati i očekujemo da već sledeće nedelje krenu da saobraćaju dva autobusa. Kao i do sada, vožnja će biti besplatna, kako za sugrađane, tako i za turiste koji dolaze u naš grad – kazao je on, dodajući da kompletni troškovi održavanja Kolibri autobusa kao i uslugu vožnje, idu na teret Jugoprevoza.

Na pitanje portala Odjek u čijoj su nadležnosti ovi autobusi, odnosno, ko finansira njihovo održavanje i ostale troškove, u Gradskoj upravi su odgovorili da su korisnici tih autobusa Grad Kruševac i Turistička organizacija, a da je svrha ove donacije bila promocija turističkog proizvoda “Panoramsko razgledanje grada Kruševca”.

Podsećamo, u prethodne tri godine , dva od ukupno tri donirana Kolibri autobusa, bila su raspoređena na dve trase, sa različitim programom obilaska, a obe kružne rute kretale su sa autobuske stanice Kocka, svakog dana u terminu od 10 do 18 i 30 časova.

Inače, tri Kolibri autobusa ukupne vrednosti oko sedam miliona dinara, ovdašnja Turistička organizacija dobila je 2020. godine, a donatori su kompanije Moj Kiosk i Telekomunikacije Blace doo.

D.P.

 Foto: krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *