Građani/ke pitaju: Zašto je u Kukljinu ugašena predškolska grupa?

pu nata veljković odjek.rs

Mališani iz Kukljina koji su stasali za predškolsku grupu, taj program vaspitanja i obrazovanja ove godine pohađaju u susednom selu. Meštani pitaju zbog čega je ta grupa izmeštena.

Prilikom susreta sa građanima/kama koji je redakcija portala Odjek organizovala krajem prošlog meseca, jedno od pitanja građana/ki iz Kukljina bilo je zbog čega njihova deca na predškolsku nastavu moraju da odlaze u Jasiku.

-Naše selo dugačko je oko pet kilometara, pa je za one porodice, odnosno, roditelje koji žive na kraju sela, zaista daleko da svoju decu vode u Jasiku, jer za njih to znači da u jednom pravcu moraju da prođu osam kilometara, što je posebno otežavajuće u zimskim mesecima.

Osim u Kukljinu,kako su nam potvrdili iz Osnovne škole Stanislav Binički u Jasici, od ove školske godine predškolske grupe ugašene su i u Šancu i Velikoj Kruševici, takođe zbog nedovoljnog broja dece potrebnog za formiranje grupe.

U predškolskoj ustanovi „Nata Veljković“, portalu Odjek je rečeno da se, prema postojećem zakonu, predškolske grupe u seoskim sredinama mogu oformiti ukoliko ima najmanje pet predškolaca, što ove godine nije slučaj u pomenutim selima.

– Predškolske grupe u selima koriste jednu prostoriju u zgradama škole. Zakon je takav da za najmanje pet predškolaca može da se otvori predškolska grupa u prostoriji škole. Ako ima mesta, mogu da se upišu i mlađi. Tako funkcioniše sistem – kazala je Vesna Živković, direktorka PU „Nata Veljković“.

Nažalost, zbog sve manjeg broja dece u selima gase se i druge predškolske grupe u ruralnim sredinama.

-Kada nema dovoljno predškolca u selu, grupa ne može da opstane. Tu decu pripajamo predškolskoj grupi iz najbližeg sela. Grad plaća autobusku kartu za dete i pratioca, tako da je karta besplatna. Za udaljena mesta imamo dva autobusa i dva vozača. Trenutno vozimo u nekoliko udaljenijih sela, gde su duže relacije do najbliže grupe, ali nažalost to ne možemo u svim selima – objasnila je ona.

Inače, u selima koja pripadaju kruševačkoj opštini uopšte nema vrtića, nikada nisu ni postojali, pa deca iz ruralnih sredina vrtić pohađaju u gradu.

2 Comments

  1. Ugašena je predškolska grupa zbog nezainteresovanosti sekretara MZ

    1. Na kojim drogama si ti Zoki, kakve veze ima sekretar MZ sa vrtićem i Natom Veljković. Sekretar MZ je odavno bio u predškolskom programu ali ti iz njega izgleda nikad nisi izašao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *