Građani/ke pitaju: Kada će biti završena pasarela?

pasarela, odjek.rs

Završetak radova na izgradnji prve pasarele u gradu (kod glavne autobuske stanice) prvobitno planiran za 28. jun, pomeren je za 14. oktobar. Kako pasarela ni do tada nije završena, pitali smo nadležne gde je zapelo i kada će ovaj pešački most konačno biti u funkciji.

Sa pripremnim radovima na izgradnji pešačkog mosta koji će povezivati Brijanovu ulicu sa glavnom autobuskom stanicom otpočelo se u maju ove godine i plan je bio da most bude završen do Vidovdana.

pasarela, odjek.rs
Izgradnja pasarele u Kruševcu / FOTO: Odjek.rs

Nadležni kažu da je prvi rok probijen zbog poplava koje su zadesile naš kraj u tom periodu.

Iako su radovi tekli planiranom dinamikom u maju i junu ove godine zadesile su nas velike poplave pa smo 16. juna proglasili vandrednu situaciju. Naša javna preduzeća koja su izvodila radove u pojasu pasarele, zbog poplava i mnogo poplavljenih domaćinstava, puteva, propusta, kanala, celokupnu mehanizaciju prebacila su na saniranje poplava. Zbog štete od poplava koja je bila ogromna, tada smo angažovali i druga građevinska preduzeća- navodi se u odgovorima Gradske uprave.

pasarela, odjek.rs
Završetak radova do kraja godine / FOTO: Odjek.rs

Drugi rok (14.oktobar), kako objašnjavaju, probijen je zbog „prevelike potrošnje novčanih sredstava za saniranje posledica od poplava“, te su rebalansom opredeljena sredstva za završne radove na izgradnji pasarela.

Uzevši sve to u obzir, očekujemo da će pasarela biti u upotrebi do kraja godine – kažu u Gradskoj upravi.

Podsećaju i na to da je u delu gde se gradi pasarela urađena zaštita fekalnog kolektora fi 600 u dužini od 12 metara, da je izmenjena kompletna fekalna i atmosferska kanalizacija na padini ispod pasarele (preko puta autobuske stanice), kao i toplovodni priključci za stambene zgrade u neposrednoj blizini pasarele. Na zahtev građana iz pomenutih višeporodičnih objekata, prihvaćena je sugestija da se izrade dodatne stepenice sa te strane pasarele.

pasarela, odjek.rs
Pešački most kod autobuske stanice/ FOTO: Odjek.rs

Inače, prva pasarela u Kruševcu, koja se gradi se zbog velike frekvencije pešačkog i kolskog saobraćaja u tom delu grada, biće duga 47 metara, sa prilaznom rampom dužine 18 metara, i četiri metra širine. U sklopu ovog pešačkog mosta planiran je i putnički lift namenjen starijim i licima sa invaliditetom, nosivosti 1.000 kilograma.

Novi pešački most biće natkriven, imaće i adekvatno osvetljenje, a noseći stubovi ovog objekta biće napravljeni od belovodskog peščara. U nivou saobraćajnice planirana je ograda, tako da pešaci više neće moći tu da prolaze.

Kako je ranije najavljeno, na padinama Brijanove, planiran je i mini park. Predviđene su izmene u saobraćaju, u delu podužnog parkiranja u zoni Brijanove i ulice Branimira Dronjka, čime će se dobiti prostor za još jednu kolovoznu traku, upravo u delu gde je zakrčenje saobraćaju inače veliko, tačnije kod skretanje ulevo iz pravca Stare čaršije ka autobuskoj stanici.

Vrednost ove investicije je oko 73 miliona dinara.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *