Građani/ke pitaju: Do kada ćemo “lomiti” noge i automobile?

raskopane ulice, odjek.rs

Praksa da u Kruševcu raskopane ulice i trotoari i mesecima nakon završetka radova ostaju u takvom stanju, traje već izvesno vreme. Čitaoci su nam više puta slali fotografije na kojima se vide rupe, nabacana zemlja, delovi betona, oštećena živa ograda… Nakon nedavne akcije Gerile 037 u kojoj su članovi te grupe obeležili grad maketama znakova upozorenja na takvim mestima, čitaoci su se ponovo obratili našoj rekaciji sa pitanjem “Do kada ćemo lomiti noge i automobile, zna li se? U odgovorima koje smo potražili od nadležnih kaže se, između ostalog “da taj rok nije fiksan, već se ceni od slučaja do slučaja“.

trotoari, odjek.rs

Nakon što su nam čitaoci početkom jula poslali fotografije iz Cankareve, uz tvrdnju da su Vodovod i Toplana završili radove u toj ulici pre dva i po, odnosno, četiri meseca, a da raskopana ulica i uništeni trotoari još uvek nisu vraćeni u prvobitno stanje, te da stara i invalidna lica kao i majke sa kolicima nemaju gde da prođu, u ta dva preduzeća nam je rečeno da se čeka kompletna rekonstrukcija Cankareve.

Ni dva meseca nakon toga, odnosno sada već šest meseci od završetka infrastruktrunih radova, sa rekonstrukcijom Cankareve se nije otpočelo, iako je prošle godine najavljeno da će kompletna ulica biti rekonstruisana u ovoj godini.

U komunalnoj inspekciji gde smo potražili odgovore za Cankarevu ali i sve ostale ulice u gradu koje mesecima stoje raskopane, rečeno nam je “da inspekcija reaguje ukoliko se raskopana površina duže vreme ne vrati u prvobitno stanje” . Bar približna odrednice koliko je to “duže vreme”, nije navedena.

Izvođač radova je u obavezi da raskopanu površinu održava do trenutka vraćanja u pređašnje stanje nasipanjem adekvatnim materijalom u cilju brže stabilizacija. Rok da se površina vrati u prvobitno stanje je često optimalan, zavisi od godišnjeg doba, odnosno, od vremenskih i tehničkih uslova . Ukoliko inspekcija ima saznanja da se određena površina ne vraća u pređašnje stanje duže vremena,  isto naloži rešenjem– navodi se u odgovorima komunalne inspekcije portalu Odjek.

Objašnjavaju da Gradskom odlukom kojom je predviđeno raskopavanje javne površine, nisu jasno definisani rokovi do kada bi te površine trebalo da se vrate u prvobitno stanje:

Taj rok nije fiksan, već se ceni od slučaja do slučaja, od vrste i obima poslova, odnosno, da li se radi o infrastrukturnim radovima od većeg značaja ili se radi o individualnim priključcima, kao i od godišnjeg doba u kome treba da se izvode radovi.

Navode i to da kod kvarova na podzemnim instalacijama koji se moraju hitno otkloniti, takođe ne postoji određeni rok, te da je preduzeće koje vrši raskopavanje dužno da po završenom poslu raskopanu površinu dovede u prvobitno stanje.

trotoari, odjek.rs

Napominju i da su izvođači radova dužni da održaju raskopanu površinu do trenutka dovođenja iste u prvobno stanje, te da je odgovorno za svaki vid eventualne nastale štete, jer asfaltiranje ne vrši preduzeće koje je vršilo raskopavanje.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *