Građani/ke pitaju: Da li odrasli mogu da se vakcinišu protiv malih boginja?

Nakon što je u Srbiji i zvanično potvrđen prvi slučaj malih boginja, a da je vakcinacija protiv ove zarazne bolesti u Srbiji počela 1971. godine, primenom monovalnetne vakcine, portalu Odjek obratilo se više čitalaca/ki sa pitanjem da li sada, u odraslom dobu, mogu da prime vakcinu.

-MMR vakcinu mogu da prime deca do 18 godina i zdravstveni radnici rođeni nakon 1971. godine, ali pod uslovom da su kao deca primili prvu dozu. Ukoliko jesu primili, vakcinacija je za njih obavezna- kaže doktorka Mirjana Avramović, epidemiloškinja u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje.

Iako rođeni pre 1971. godine nisu vakcinisani nijednom dozom vakcine protiv malih boginja, ova starosna kategorija je na nekim način zaštićena.

Smatra se da su svi oni prokuženi, kroz epidemije koje su bile ranije u našoj zemlji– navodi doktorka Avramović.

Podseća da je u najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u poslednjih 20 godina, koja se dogodila tokom 2017. i 2018. godine, registrovano oko 5.800 obolelih, te da je zabeleženo i 15 smrtnih slučajeva, među kojima i četvoro dece do pet godina starosti.

Jedina mera prevencije i vakcinacija i pozivam sve roditelje da vakcinišu svoju decu. Ukoliko dete nije vakcinisano, ishod je neizvestan, ne može se predvideti da li će i kolike posledice da ima i da li će se završiti na najgori mogući način- upozorava ova epidemiloškinja, koja je mnogo puta do sada upozoravala roditelje na opasnost odbijanja da vakcinišu svoju decu.

Inače, u Kruševcu je procenat vakcinisane dece zabrinjavajuće nizak. Najveći broj dece koja nisu primila prvu dozu MMR vakcine su deca 2021. godište, odnosno, svako treće dete rođeno u ovom periodu nije vakcinisano.

U grupi dece iz Kruševca, planiranih za imunizaciju u 2016. i 2017. godini, obuhvat prvom MMR vakcinom bio čak 97 odsto, taj procenat opadao sve do 2022. godine, kada je dostigao najnižu vrednost od 68 odsto. U čitavom posmatranom periodu, od 2015. do 2022. godine, došlo je do pada obuhvata prvom dozom MMR za 28 odsto.

U istom periodu, obuhvat imunizacijom MMR u sedmoj godini, opao je u Kruševcu za 9. Najveći pad u Kruševcu bio je u 2021., za 36 odsto u odnosu na 2020. godinu, što se pripisuje uticaju pandemije kovida 19.

Vakcinacija protiv malih boginja u Srbiji je počela 1971. godine, primenom monovalnetne vakcine. Deset godina kasnije počelo se sa primenom kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški.

MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) primenjuje se od 1994. godine. Obavezno se daje i druga, buster doza, u sedmoj godini života, što obezbeđuje višedecenijsku zaštitu.

D.P.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *