Ekološki aktivizam mladih: Za lepši svet posadi jedan cvet!

eko akcija, odjek.rs

Sa velikim interesovanjem učenici škole Vuk Karadžić priključili su se ekološkoj volonterskoj akciji sadnje sobnog cveća koje će ubuduće krasiti hodnike ove obrazovne ustanove. Istovremeno, članovi Udruženja „Osmeh na dlanu“ oslikavali su cegere od reciklažnog materijala, promovišući na taj način njihovu višekratnu upotrebu. Učesnici obe akcije, organizovane pod sloganom „Taj nEKO si TI“ poručili su je da je očuvanje prirode jedino moguće ako svako od nas da svoj lični doprinos.

Učenici sedmog i osmog razreda, njih stotinak, zasadili su danas na desetine različitog sobnog cveća. Iako je za mnoge od njih to bilo novo iskustvo, sa zadovoljstvom su „isprljali“ ruke humusom i posadili prvi cvet u svom životu. U tome su im pomagale specijalne gošće, poznate influenserke Maša Memedović i Nađa Erić.

mladi eko akcija, odjek.rs
Mladi sade sobne biljke / Foto: Odjek.rs

Interesantno je i nije teško. Pratiću kako moj cvet napreduje, a već narednih dana posadiću još jedan u svojoj kući. Ako se „primi“ nastaviću sa sadnjom, sve dok moja terasa ne bude izgledala kao botanička bašta- kaže jedan od učesnika, inače učenik sedmog razreda ove škole.

eko akcija, odjek.rs
Saksije cveća koje će krasiti hodinke škole / Foto: Odjek.rs

Da ovakve akcije znače mnogo više od same sadnje cveća, mišljenja je učenica Hana Stošić.

Naučila sam danas kako se pravilno sadi biljka i srećna sam zbog toga. Ovo je jedan od načina da se osvrnemo na temu koja je važna za celu planetu, a to je očuvanje prirode. Korak po korak, i možemo vremenom da ozdravimo našu planetu i to upravo tako što ćemo krenuti od malih sredina i pojedinaca.

Valentina Antić, iz kancelarija UNICEF-a u Srbiji, koja je i sama nekada bila učenica ove škole, kazala je da su cilj i ideja ovih akcija jačanje ekološke svesti kod mladih:

Cilj je da pokrenemo mlade na lokalu da promisle na koji način mogu da utiču na bolji kvalitet vazduha i očuvanje životne sredine uopšte. Tu su sa njima danas i dve influenserke koje im pomažu u sadnji cveća, jer smo želeli da i na taj način, kroz njihov uticaj koji imaju na društvenim mrežama, dodatno animiramo mlade, da dopremo do što većeg broja njih, da im skrenemo pažnju na važnost očuvanja prirode, te da utičemo na njihovu svest kada je u pitanju volontiranje i pokrenemo ih da preuzmu inicijativu u svojim lokalnim zajednicama, na različite teme.

U drugom delu akcije organizovane u Vuku Karadžiću učesnici su se posvetili kreiranju eko poruka, a transparente sa natpisima „ Nemamo planetu B“, „Čuvaj vazduh dok ne možeš da ga vidiš“, „Za lepši svet posadi jedan cvet“, „Vozilo ne, bicikla da“ i druge, simbolično su proneli gradom.

eko akcija, odjek.rs
Kreiranje eko poruka / Foto: Odjek.rs

Istovremeno, u prostorijama Edukativnog centra, u okviru ove akcije, u saradnji sa Udruženjem za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa posebnim potrebama „Osmeh na dlanu“, organizovana je radionica oslikavanja cegera od reciklažnih materijala, te  promocija njihovog višekratnog korišćenja, a kako bi se uticalo na svest sugrađana/ki o štetnosti plastičnih kesa onda kada se nađu u prirodi.

osmeh na dlanu, odjek.rs
Sa radionice oslikavanja cegera od reciklažnog materijala / Foto: Odjek.rs

Ekološka volonterske akcije “Taj nEKO si TI” u Krupševcu sprovedena je uz podršku UNICEF Srbija, a Edukativni centar je akciju organizovao u saradnji sa Osnovnom škoilom „Vuk Karadžić“ i Udruženjem „Osmeh na dlanu“.

U ovim velikim volonterskim akcijama, pored Kruševca, učestvuju i Loznica i Osečina, a naredne godine akcija će biti nastavljena i u Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Kikindi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *