Edukacija za pacijente sa psorijazom 9. decembra u kruševačkoj Bolnici

U okviru projekta „Za život bez psorijaze“ koji Dermatovenerološka sekcija Srpskog lekarskog društva sprovodi  sa ciljem da se unapredi lečenje pacijenata sa psorijazom u Srbiji, u kruševačkoj Bolnici će 9. decembra, od 10 do 14 časova, biti organizovana edukacija za pacijente sa psorijazom. Zainteresovani mogu da se prijave na telefon  037 41 40 51.

Edukaciju će voditi docentkinja dr Danijela Milčić iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i dermatolozi iz Opšte bolnice Kruševac, dr Jovana Jovanović Petaković, dr Dobrila Jovanović i dr Marija Petrović Trajković.

Cilj je da što više pacijenata bude uključeno, kao i da se podigne svest u javnosti, među pacijentima, ali i među lekarima, da osobe sa psorijazom danas imaju na raspolaganju efikasne i bezbedne lekove i da svaki pacijent treba da teži oslobađanju od simptoma psorijaze. Tokom edukacije pacijenti će dobiti informacije o psorijazi, savete o pravilnom putu i načinu lečenja, prevenciji komorbiditeta, tj. pridruženih bolesti, o psihosocijalnoj podršci, higijensko-dijetetskom režimu, odnosno, pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima, što doprinosi uspešnijem lečenju i kvalitetu života pacijenata- saopšteno je Opšte bolnice Kruševac.

Psorijaza je bolest koja osim promena na koži u vidu crvenila, ljuspica i svraba, daje i sistemske manifestacije, i značajno utiče na kvalitet života obolelih, socijalno, emocionalno i profesionalno funkcionisanje. Kod težih oblika psorijaze mogu se javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijatični artritis, zapaljenske bolesti creva.

 Zbog izraženih promena na koži, pacijenti se suočavaju sa stigmatizacijom jer se psorijaza još uvek smatra zaraznom bolešću, što dovodi do izolovanosti, anksioznosti i depresije pacijenata. Važno je naglasiti da psorijaza nije zarazna, već predstavlja hronično nezarazno autoimunsko oboljenje i nema potrebe da se ljudi boje kontakta sa pacijentima koji imaju psorijazu.

Rasprostranjenost psorijaze je dva odsto u opštoj populaciji, pa se procenjuje da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih, sa preko 4.000 osoba obolelih od psorijaze na teritoriji Rasinskog regiona. Oko 20 do 30 odsto pacijenata ima umereni i teški oblik psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući biološke lekove.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *