Dodeljena BeFemova priznanja za feminističku i žensku borbu

Feministički kulturni centar BeFem, povodom Međunarodnog dana žena, dodelio je 16 nagrada ženama i inicijativama čije su borbe obeležile prethodnu godinu. Dodela nagrada upriličena je u Dorćol Platzu u Beogradu.

U prepunoj sali i slavljeničkoj atmosferi publika je sa oduševljenjem pozdravila dobitnice priznanja, među kojima su i ona za odgovorno medijsko izveštavanje, otpor lokalnim moćnicima, te snagu ženskog glasa u umetnosti, nauci i sudnici.

Ovogodišnje dobitnice Befemovog priznaja za feminističku borbu su Dženet Koko i Marina Simeunović (doprinos vidljivosti Romkinja), Danijela Mihajlović i Miljana Stojković (otpor u malim zajednicama), Jelena Dinić (pobunjeni vrtić), Tijana Prodanović (nauka je ženskog roda), Anastasija Pavić (feministička multimedijalna umetnost), Tijana Marić (feminizam na seoski način), Sofija Nedeljković i Nevena Perić (korak napred za feministički film), Anđela Milivojević- BIRN (feminističko medijsko izveštavanje), Lana Bastašić (za beskompromisnu podršku Palestini), Đurđa Timotijević, Ana Perović i Tamara Džamonja (Etika brige), Milena Vasić (feministički glas sudnice), Seka Aleksić , za čin solidarnosti i podrška mladim ženama.. Nagrade su dobili i Udruženje Stripotetke i Zombijani ( Strašne ilustratorke), Izdavačka kuća Urban Reads (feminističko izdavaštvo), Hor SviuGlas ( najlepša melodija zajedništva), te Inicijativa Muzej devedesetih, za doprinos suočavaju s prošlošću i promociju mira.

Nagradu pod nazivom Bring The Noize, Befem dodeljuje od 2017. godine ženama i inicijativama čije su borbe obeležile prethodnu godinu.

Kako ženska i feministička dostignuća ostaju nevidljiva, rešile smo da ispravimo nepravdu i odamo priznanje onima koje svakodnevno prave iskorake za pravednije društvo. Danas je BeFem priznanje prepoznato kao važna feministička nagrada, a naš događaj dodele nagrada, koji se tradicionalno održava povodom Međunarodnog dana žena, kao prostor gde zajedno slavimo naše pobede– kažu u BeFem-u.

Foto: Milca Novaković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *