Crtežima i skulpturama mladi poslali poruku

Učesnici radionica likovne umetnosti u organizaciji udruženja “BukvArt”, čiji su radovi od petka izloženi u foajeu Kruševačkog pozorišta, oduševljenje učestvovanjem u tim aktivnostima podelili su sa nama.

Mina Spasić, učenica srednje Politehničke škole na smeru grafički dizajn, jedna od polaznica radionice za  vajarstvo, za rad sa Marijom Čirić iz “BukvArta” i ostalim učenicina i umetnicima sa fakulteta, kaže da je bio fantastičan. Ona je veoma aktivna kada su ovakve stvari u pitanju, ali sa “BukvArtom” je prvi put:

Atmosfera na radionicama je bila odlična. Svi smo radili zajedno, pomagali jedni drugima, nikada nije bilo problema i konflikata bez obzira na mali prostor u kome su se radionice odvijale. Uspeli smo da odradimo i razne skulpture, crtže i slike.

Mina Spasić je za rad na skulpturi koristila pak papir, drvofiks, karton i foliju

Prvi put učestvujem na radionici koja za cilj ima izložbu, atmosfera je bila fenomenalna, svima je prijala, pa je i doprinela da radovi budu ovakvi kakvi jesu – rekao nam je Đorđe Kušić, koji se trenutno priprema za Fakultet umetnosti u Nišu, za smer slikarstva.

Đorđe Kušić koji se trenutno priprema za Fakultet umetnosti u Nišu - smer slikarstva pored svoje slike

Jedna od četiri vršnjačke edukatorke na projektu, Iva Marković bila je mentorka i edukatorka na radionicama crtanja i slikanja:

Značilo mi je da prenesem znanje, razmenili smo iskustva, mnogi su učestvovali na više radionica, imali mogućnost da isprobaju više tehnika. Veoma je značajno i to što su neke delatnosti umetnosti za koje se ne čuje dovoljno doživele da ugledaju svoju svetlost dana, jako mi je drago da se dosta njih zainteresovalo za radionicu likovne grafike. Posle radionica svi su ostali u kontaktu, rodila su se nova prijateljsta, a radovi su nadmašili sva očekivanja.

Radionice su bile podeljene u četiri grupe: osnove crtanja i slikanja,  vajanja, likovne grafike i osnove ilustracije i animacije, a vodile su  ih, osim Ive Marković, Nina Veljović, studentkinja slikarstva na Fakultetu Umetnosti u Nišu, Jovana Denić, studentkinja Fakulteta grafičkog dizajna u Beogradu i Dunja Zeković, studentkinja grafičkog dizajna na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Marija Pantelić, pohađala je sve četiri radionice.

Moje iskustvo je fenomenalno, pre svega, jer su nam mentorke bile vršnjakinje, pre radionice nisam mnogo toga znala o umetnosti, pre svega jer sam učenica medicinske škole.

Marija Pantelić, pohađala sve četiri radionice.

Za “BukvArt” ovo je ogromno iskustvo jer su prvi put radili vršnjačku edukaciju, što je ispostavilo se, lep način za prenošenje znanja.  Plan je bio da u radionicama učestvuje dvadesetak mladih ljudi, ali je zbog interesovanja radionice pohađalo ukupno trideset učesnika starosti od 15 do 20 godina.

Radionice su se odvijale u prostorijama “BukvArt-a”, udruženja koje se veoma trudi da osnaži mlade ljude u ostvarivanju svojih ciljeva, objasnila je Marija Ćirić predsednica udruženja “BukvArt”. Tokom osamdeset radionica koje su se održavale vikendima, nastalo je preko tri stotine radova i zainteresovani sugrađani moći će da ih pogledaju u foajeu Kruševačkog pozorišta.

Izložba, koja će trajati tri nedelje, završnica je projekta “Mladi i umetnost kao pokretači zajednice!” koju sprovodi Udruženje ljubitelja umetnosti “BukvArt” iz Kruševca, deo je inicijative “Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD)”, podržanog od Lokalne samouprave grada Kruševca, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)”.

Deo izložbe

Nadamo se da će se u gradu stvoriti zajednica umetnika, da umetnost konačno dobije mesto koje joj pripada, poručuju nam ovi mladi ljudi.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *