Befemov film o Romkinji koja je život posvetila podršci drugim ženama

Dokumentarni film „Aktivizam Romkinja“ prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama. Desetominutni film govori o snazi aktivizma u stvaranju pozitivnih promena u zajednici, a video je dostupan i na YouTube kanalu. 

Tanjin lični put iz siromaštva i nasilja do ekonomske nezavisnosti kroz obrazovanje predstavlja inspiraciju i podsećanje na važnost obrazovanja. Kroz lične razgovore i sećanja, film svedoči o razvoju aktivizma u Kostolcu i Tanjinim naporima da unese promene u zajednicu, ističući da jei aktivizam postao sastavni deo njenog života.

Befem u saopštenju podseća da su Romkinje višestruko diskriminisane i da se o problemima sa kojima se one suočavaju retko govori. Istraživanja ukazuju da u proseku 9 od 10 mladih Romkinja nije u sistemu zapošljavanja, obrazovanja ili treninga, dve od tri Romkinje nemaju svoj novac, dok jedna od dve zaposlene Romkinje nema zdravstveno ili penziono osiguranje.

Prisutna je pojava ranih brakova među marginalizovanim Romkinjama u Srbiji, koja je na drugom mestu u regionu Zapadnog Balkana, nakon Albanije. Četrdeset odsto marginalizovanih Romkinja 20-49 godina starosti u Srbiji pominje udaju pre 18. godine u poređenju sa 9 odsto neromskih žena iz susedstva, što znači da se u proseku 1 od 3 Romkinje udala pre navršene 18. godine.

BeFem kroz svoju produkciju beleži različite ženske inicijative i nastavlja da inspiriše građanski aktivizam u Srbiji.

Film je deo kampanje „Aktivna žena – Aktivna zajednica” koju sprovodi Feministički kulturni centar BeFem u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija. Ostali partneri na projektu su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

Naslovna foto: print screen iz filma “Aktivizam Romkinja”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *