U azilu oko 300 pasa, dođite i udomite ljubav!

Na fejsbuk stranici JKP Kruševac, preduzeća koje brine o napuštenim psima, svakodnevno se postavljaju fotografije pasa zbrinutih u azilu na Jasičkom putu. Zaposleni u prihvatilištu kažu da svaki od ovih četvoronožaca ima svoje ime, svoju priču i da je poseban na svoj način. Svima koji planiraju da nabave kućnog ljubimca poručuju da, umesto da ga kupe, dođu u azil.    

„Maleni zvrk Pera, dobar sa ostalima voli šetnje i igru, željan je širine i slobode“, „Tužna i umorna od nadanja da će izaći i imati samo svoj kutak za odmor ili igru“ „Neobična lepotica, slaže se sa ostalima, sa ljudima veoma dobra, vesele naravi“ ili „Dobra sa svima, mirne naravi, teško se uklapa na život u grupi“, samo su neki od emotivnih opisa pored fotografija Pere, Asje, Zoe, Lole, Vižle, Zore, Kristine…

Dok čekaju svoje nove vlasnike

„Kumovi“ svim ovim napuštenim četvoronošcima su zaposleni u Prihvatilištu koji svakodnevno brinu o njima.

Za fotografije i snimke pasa koje JKP postavlja na fejsbuk stranici preduzeća, zadužena je Violeta Pavlović, poslovođa. Svaki emotivno napisan opis za svakog psa je za nas nada da će to pomoći oko udomljenja, svaki pas ima svoju priču i poseban je na svoj način– kaže Ana Krsmanović, rukovodilac ZOO službe JKP Kruševac.

Potecijalni udomitelji uglavnom već dođu sa idejom kakvog bi psa želeli:

Neko ima potrebu za velikim psima koji bi bili čuvari, pa biraju šarplanince, nemačke ovčare, bernandince…Porodice sa malom decom traže umiljate rase, privržene deci i uglavnom se opredeljuju za mešance. Kada izaberu psa, mogu da provedu neko vreme sa njim u našoj igraonici, kako bi bili sigurni da je to pravi pas za njih.

Dođite i udomite ljubav

Prošle godine udomljeno 185 pasa

U azilu je trenutno 305 pasa, više je mlađih i dominiraju ženke. Ima dosta i rasnih pasa pronađenih na javnim površinama, većinom šarplaninaca i staforda.

Što se tiče procedure oko udomljenja, nakon što se podnese zahtev i potpiše ugovor, veterinar piše zdravstveno uverenje, na osnovu čega se vlasništvo sa JKP Kruševac prebaca na novog vlasnika, kada se i vrši čipovanje na lice koje udomljava psa– kaže ona, uz napomenu da su svi psi u prihvatilištu očišćeni od spoljašnjih i unutrašnjih parazita, čipovani, vakcinisani protiv zaraznih bolesti i protiv besnila, sterilisani i kastrirani.

Tokom prošle godine udomljeno je 185 pasa, a u JKP kažu da se nadaju da će fotografije i snimci postavljeni na fejsbuk stranici preduzeća, pomoći da ove godine taj broj bude veći.

Svi koji vole pse i žele da se druže sa njima ili ih udome, dobrodošli su.  Prihvatilište poseduje i igralište za pse, sa spravama za igranje, pa i svi oni koji već imaju psa a nemaju mogućnost da se negde igraju sa njima, mogu da ih dovedu ovde– kažu u JKP, te napominju i to da je u planu ponovno pokretanje ulične akcije udomljavanja pasa koju je to preduzeće ranije redovno organizovalo.

Roditelji sa decom česti posetioci azila

Krsmanovićka kaže i to da u ovom trenutku nema volontera koji dolaze da pomažu.

Nažalost, volontera nema ali su svakome ko želi da dođe i pomogne na bilo koji način, vrata su otvorena svakog radnog dana od 10 do 13 časova. Što se posetilaca azila tiče, njih je mnogo više nego kada je azil bio u Srnju, a ono što posebno raduje je da sa roditeljima dolazi i sve više dece.

Možda je baš ovo pravi kućni ljubimac za vas

Novo prihvatilište za pse koje je stavljeno u funkciju u oktobru prošle godine, nalazi se u ulici Nikole Čolovića bb na Jasičkom putu i svi psi iz Srnja, gde se nekada nalazio azil, sada su preseljeni ovde. Kapacitet novog prihvatilišta je 350 pasa, na površini od 600 metara kvadratnih.

Prihvatilište poseduje 10 velikih grupnih i 20 pojedinačnih bokseva, te službenu prostoriju, prostoriju za odmor radnika, za presvlačenje, kupatilo za kupanje pasa, kuhinja za pripremu hrane za pse, prostorija za skladištenje hrane za pse, prostor za smeštaj sredstava za dezinfekciju, kupatilo za radnike, toalet, prostorija za oporavak pasa, prostorija za sprovođenje mera zdravstvene zaštite pasa, prostorija za privremeno odlaganje leševa. Prihvatilište takođe poseduje i igralište za pse, sa spravam za igranje.

Dok čekaju na novog vlasnika, zaposleni u azilu se druže sa njima

U najavi i hotel za pse

U narednom periodu, u planu je proširenje kapaciteta prihvatilišta, kao i izgradnja hotela za pse, gde će svi oni koji idu na godišnji odmor moći da ostave svog psa na čuvanje.

Inače, tokom prošle godine sa teritorije grada Kruševca zbrinuta su 292 napuštena psa, a 15 vraćeno vlasnicima. Na ime naknade zbog ujeda napuštenih pasa lutalica u 2023-oj,  JKP je ispalatilo oko 3,6 miliona dinara.

Kaznu za nesavesne vlasnike pasa piše Komunalna policija i ona iznosi 10. 000 dinara. Kada uhvate vlasničkog psa, u JKP proveravaju da li ima mikročip i pokušavaju da kontaktiraju vlasnika, a pre toga obaveste Komunalnu policiju pismenim putem, koja piše prekršajni nalog za nesavesno čuvanje psa.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *