„Zlatna” Nevena, ponos Kruševca i Srbije

Nevena Simić, Odjek.rs

Sa Svetskog prvenstva u karateu, mlada sugrađanka Nevena Simić (19) vratila se sa dve medalje, zlatnom u katama i bronzanom u ekipnom nastupu. Svoje sportsko umeće pokazala je na brojnim takmičenjima, krase je najsjajnija odličja, a želja za stalnim napredovanjem i usavršavanjem nikada ne bledi.

Karateom je počela da se bavi sa četiri i po godine. Kako kaže, njen uzor, te razlog odabira ove borilačke veštine, bio je njen brat.

On je, takođe, karateom krenuo da se bavi još od malih nogu. Gledajući njegove treninge želela sam da se oprobam na nekom od narednih treninga. Onog trenutka kada sam zakoračila u salu za trening, čini mi se da više nisam ni izlazila, to je postao moj drugi dom – kaže za Odjek.rs karatistkinja Nevena Simić, inače studentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Nevena Simić, Odjek.rs
Nevena Simić / FOTO: privatna arhiva

Svakodnevni treninzi, godine napornog i posvećenog rada načinile su od nje profesionalnu sportistkinju, a nedavno osvojena zlatna medalja na Svetskom prvenstvu došla je kao adekvatna nagrada za uložen trud i velika odricanja.

Sav taj napor, dovoljna motivacija, posvećenost i pre svega ljubav rezultiralo je da se na takmičenju okitim zlatnom medaljom. Onog trenutka kada imam medalju oko vrata, držim pehar u rukama, a u pozadini se čuje naša himna „Bože pravde”, to je osećaj koji ne može da se opiše. Branila sam sebe, svoje ime, svoj klub, svoj grad i povrh svega svoju zemlju Srbiju. Kada raširim zastavu i otvorim krila srpskog orla, onda zaista shvatim da mi je ceo svet ispod nogu. Tog trenutka nestane sve ono što je bolelo, svaka suza, svaka nemoć i znoj, sve to ostane u zaborav, a ja glasno, sa svojim drugarima, pevam himnu i ponosim se što predstavljam moju zemlju Srbiju – objašnjava ona.

Pre ove medalje, Nevena se već proslavila titulom svetske šampionke, a iza nje stoje i brojne nagrade, titule i odličja:

Svaki put ću imati isti žar u sebi. Uvek sam bila skromna i nikada nisam sebe predstavljala u onom svetlu kakvom bi trebalo. Kao nosilac dvostruke titule šampiona sveta, titule šestostruke šampionke Evrope, Vidovdanske povelje, titule sportiste grada, i to više puta, i kao dobitnica sportske stipendije, treba da imam glas koji može daleko da se čuje. Da narod širom Srbije zna da u jednom malom mestu postoji neko sa ovoliko odličja i da tamo negde, u dalekoj Portugaliji, predstavlja naš narod.

Šansa i mogućnosti za napredovanjem, prema njenim rečima, uvek postoje.

Veoma je teško, posle ovako jakog takmičenja, izbaviti snage, naći sebi motivaciju, želju za nečim većim, ali to smo mi. Kada je teško umemo da se izborimo i da pronađemo pravo rešenje, zato je moj sledeći cilj, pre svega, rad na sebi, kako na fizičkoj spremnosti tako i mentalno. I to je neki vid treninga koji se najbolje odrazi u teškim trenucima. Zato uvek ima mesta za napredovanjem. Dostignem jedan cilj, postavljam sledeći, veći, zahtevniji i izazovniji cilj! To je rečenica koju uvek sebi govorim, kada ostvarim postavljeni cilj – ističe ona.

J.A.

Foto: privatna arhiva

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *