Zlatna kaciga: Rasinskom nagrada za životno delo, Vitez od Čarapanije- Ristovski

Nagrada za životno delo ove godine pripala je kruševačkom kompozitoru Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom, nagrada „Vitez od Čarapanije- ser Hardi“ glumcu Lazaru Ristovskom, a ovogodišnji dobitnik Zlatne kacige za karikaturu je Mehmet Zeber iz Turske- saopšteno je na konferenciji za novinare , odražane nakon sednice Saveta Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“. Već tradicionalno, laureatima će nagrade biti uručene 1. aprila, na Svetski dan šale.

Odlukom stručnoj žirija, ovogodišnji dobitnik “Zlatne kacige” za pisanu formu  je Dejan Tofčević iz Podgorice, za aforizam ,,Prijatelje dočekujemo solju. Njihovo je samo da donesu ranu’’. Nagrađeni aforizam Dejana Tofčevića, kako se navodi u obrazloženju, proniče u duboku srž sveljudskih odnosa i  zarasta ožiljke ovih prostora.

Nagrada ,,Rade Brka” dodeljena je za priču ,,O prijateljstvu Džona i Džekija”, autora Dušana Mijajlovića Adskog iz Niša koja, kako se navodi , otvara širom zatvorene oči modernog čoveka priznajući da je glad jedina istina.

Na konkursu za mlade, nagrada za karikaturu pripala je Savi Mitroviću iz Pančeva, za strip Milici Jankov, takođe iz Pančeva. Nagrade za pisanu formu i kratku šaljivu i duhovitu video formu, nisu dodeljene.

Priznanje “Klasovo majstorsko pero” ove godine pripalo je Zoranu Mihailoviću iz Beograda.

Tema ovogodišnjeg, 32. po redu  Festivala „Zlatna kaciga“ bila je „Prijatelj“, a od ukupno 228 autora iz 44 zemlje, pristiglo je 508 karikatura, 28 priča, 19 pesama i 439 aforizama. Mladi do 18 godina, poslali su 183 karikature, 18 stripova I jednu priču.

Festival humora i satire “Zlatna kaciga”, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Kruševac a organizator Kulturni centar, jedan je od najznačajnijih festivala u Srbiji u ovoj oblasti. Festival koji ima za cilj unapređenje i afirmaciju humorno satiričnog stvaralaštva, svake godine okuplja više stotina karikaturista iz zemlje i inostranstva.

D.P.

Foto: sajt Gradske uprave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *