Zbog teške situacije u Toplani SSP proziva nadležne, Toplana odgovara da se traži rešenje!

Toplana, Odjek.rs

Da Gradska toplana ima problema u poslovanju, da je ovu sezonu „izdržala“ zahvaljujući subvenciji Grada Kruševca od 200 miliona dinara, te da ima prethodno kreditno zaduživanje od 700 miliona dinara, nije tajna. Na probleme u poslovanju tog javnog preduzeća ponovo je ukazao kruševački odbor Stranke slobode i pravde jer je, prema njihovoj tvrdnji „račun Toplane u blokadi za 160 miliona dinara, preduzeće prošle godine zabeležilo gubitak od oko 296 miliona dinara, a ima ukupna dugovanja od oko 1,82 milijarde dinara“.

SSP, Odjek.rs
Potpredsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Stefan Bojičić / Foto: GO SSP

U saopštenju za javnost potpredsednik gradskog odbora SSP-a, Stefan Bojičić, pita ko je odgovoran za ovoliko dugovanje, podsećajući da su „Bratislav Gašić i predsednik republike Aleksandar Vučić, nekoliko puta, pre samo dve godine, javno hvalili kako su svi problemi ovog preduzeća rešeni?“

Zato sada postavljamo pitanje aktuelnoj vlasti, koji su vaši konkretni planovi za pomoć ovom, kako ste i sami rekli, strateški važnom preduzeću? Šta ćemo kada uskoro JKP Toplana neće biti u stanju da vrati kredite koje je uzela? Ko će snositi odgovornost? Odgovornost to je ovde ključna reč i pojam? Očigledno je aktuelnoj vlasti taj pojam stran inače bi sada imali posebnu sednicu Skupštine o JKP Gradskoj Toplani i raspravljali o krivcima, odgovornosti ali i rešavanju problema u pomenutom preduzeću.Očigledno je aktuelnoj vlasti taj pojam stran inače bi sada imali posebnu sednicu Skupštine o JKP Gradskoj Toplani i raspravljali o krivcima, odgovornosti ali i rešavanju problema u pomenutom preduzeću – naveo je Bojičić koji je i predsednik Odborničke grupe „Život je u pitanju“ u Skupštini grada (SSP – PSG – Sloga).

Direktor Gradske toplane, Dušan Gvozdenović, potvrdio je za naš portal da je preduzeće bilo u blokadi zbog 100 miliona dinara duga prema „Srbijagasu“, te da je to rešeno izmirivanjem te obaveze:

– Kao i svaka toplana, povremeno smo u blokadi, to zavisi od priliva sredstava, kada skupimo sredstva izmirimo obaveze, odblokiramo račun.

Toplana, Odjek.rs
Direktor Gradske toplane, Dušan Gvozdenović / Foto: Odjek.rs

On je potvrdio da je Toplana prošle godine imala gubitak od oko 296 miliona dinara, navodeći da je do toga došlo zbog povećanja cene energenata i socijalne cene grejanja, koja je medju najnižima u Srbiji.

– Nismo mogli da pratimo povećanje cene gasa koje je za godinu dana bilo oko 34 odsto i povećanje struje za privredu koje nama izašlo na 60 odsto, a cena grejanja nije menjana četiri godine. Dobili smo subvenciju grada od 200 miliona kako bi ublažili te efekte, što nije dovoljno – kazao je Gvozdenović.

O tome kako će se rešavati problem Toplana će, kako je dodao, sa predstavnicima Grada razgovarati nakon završetka grejne sezone, koja je pri kraju.

Već smo imali neke razgovore, svi su saglasni da Tolana mora da greje grad, neće se dozvoliti da Toplana stane. Koliko će nam novca iz budžeta biti potrebno možemo da vidimo kada završimo ovaj kvartalni izveštaj. Mi smo veći deo gubitaka od prošle godine pokrili od pomenutih 200 miliona dinara subvencije Grada – objasnio je on.

Ukupna dugovanja Toplane, prema Gvozdenovićem rečima, trenutno iznose oko 1,9 milijardi dinara, za njih se rade reprogrami.

Najviše se duguje EPS-u,  oko što je uvek bilo, to traje već godinama, potpisali smo već neke reprograme, naći ćemo modele kako da ne ulazimo u crvenu zonu prema njima, da nađemo rešenje koje je održivo. Dugovanje je oko 600 miliona, bilo je oko 800 miliona dinara. To nam je najveće pojedinačno dugovanje – naveo je Gvozdenović.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *