Zanimljiv program: „Opet nemam šta da obučem!“

Sugrađanke koje žele da čuju zanimljive priče o odevnim predmetima koji čine izložbu „Mala lila haljina“, pozvane su da danas dođu u Kuću Simića. „Opet nemam šta da obučem“, prateći programa aktuelne izložbe, počinje danas u 16 časova.

Vlasnice haljina govoriće o svom omiljenom odevnom predmetu koji je deo aktuelne izložbe u Kući Simića, o tome kojim povodom i gde su ih kupile ili ko im je pomogao da ih sašiju za neku specijalnu priliku, kakve uspomene iz vezuju za tu haljinu…

Program će biti interaktivan, u razgovoru će učestvovati i prisutni, a moderator će biti Zorana Drašković Kovačević, viša muzejska pedagoškinja, koja je i autorka izložbe „Mala lila haljina“.

Svi izloženi modeli imaju neku svoju zanimljivu priču, ima ih 70-tak, a najstariji model koji je nosila jedna Beograđanka,  je s početka dvadesetih godina prošlog veka.

Na izložbi ima haljina koje su krojene u čuvenim krojačkim radionicama, neki modeli šiveni su kod mamine šnajderke od materijala nabavljenih u Solunu ili Istanbulu, a neki su kupljeni u Trstu na Ponte Roso, u Londonu, Parizu ili Cirihu. Naše sugrađanke kupovale su ih ili šile za koncert Beogradske filharmonije, pozorišnu premijeru, doček neke godine, proslavu Dana žena, Republike, male i velike mature, ili su tek kupljene bez povoda. Neke su nasleđene od mame, bake ili svekrve, dobijene od drugarice, supruga…

Inače,  „Mala lila haljina ili moda je promenljiva, stil je večan“ još jedna je u nizu interaktivnih izložbi koje već tradicionalno organizuje Kuća Simića, sa ciljem predstavljanja Kruševca kroz istoriju. Uključujući lokalnu zajednicu, ova ustanova kulture do sada je tokom prethodnih deset godina organizovala brojne izložbe, na kojima su sugrađani donosili stare fotografije, recepte, igračke i druge predmete sačuvane od zaborava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *