Zakazana konstitutivna sednica Skupštine Grada, opozicija će učestvovati

Privremeni organ Grada Kruševca je na današnjoj sednici doneo odluku o sazvanju konstitutivne sednice Skupštine Grada, koja će biti održana 31. januara. Na dnevnom redu će biti potvrđivanje mandata odbornika, izabranih na lokalnim izborima 17. decembra,  izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine, te predlozi o postavljenju sekretara i zamenika sekretara Skupštine Grada.

Gradska izborna komisija je prethodno, nakon što je usvojila Ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Kruševca, na koji nije bilo podnetih prigovora, 2. januara donela Rešenje o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

Lista okupljena oko Srpske napredne stranke je, od ukupno 70 odborničkih mandata, koliko ih ima u Skupštini Kruševca, osvojila 42. Koalicija „Srbija protiv nasilja“ će imati  18 odborničkih mesta, koaliciju SPS – JS će predstavljati petoro odbornika, koaliciju NADA troje, dok je koalicija Zavetnici – Dveri osvojila dva odbornička mandata.

Predstavnici lokalne Koalicije „Srbija protiv nasilja“ za portal Odjek.rs su potvrdili da će njihovi odbornici prihvatiti mandate i učestvovati u radu lokalnog parlamenta. Koalicija „Srbija protiv nasilja“ na republičkom nivou, nakon izbora je pokrenula proteste, tvrdeći da su se dešavale brojne nepravilnosti, zbog čega traži poništavanje izbora na svim nivoima te međunarodnu istragu navoda o neregularnostima.

Predsednica kruševačkog Odbora Stranke slobode i pravde, Katarina Panić, koja je za odbornicu izabrana na listi pomenute koalicije, odgovarajući na naše pitanje da li će prihvatiti mandat i da li će učestvovati u radu lokalnog parlamenta, navela da su im „mandate dodelili građani Kruševca na proteklim izborima“.

Prihvatili smo još onda kada smo se kandidovali, ponudili  politiku koju mi zastupamo  Kruševljanima, a njih 26 odsto to izabralo. Učestvovaću u radu gradske Skupštine, a zavisiće od okolnosti kakvo će to učešće biti.  Zastupaćemo ono za šta su nas Kruševljani glasali, a to su: besplatni udžbenici, zdravstveni fond za lečenje dece, krov nad glavom za ljude. Koristićemo svaku priliku da zastupamo interese Kruševljana – dodala je Panićka.

Pokret slobodnih građana deo je Koalicije „Srbija protiv nasilja“, a njegova poverenica za Kruševac, Ksenija Bradić Veljović, koja je takođe izabrana za odbornicu, u odgovoru na naše pitanje navela je da se „mora odvojiti prihvatanje mandata i učestvovanje u radu lokalne Skupštine, jer je ideja o neprihvatanju mandata lažna, ko god da je plasirao“.

Dodala je da su mandati koje su osvojili na izborima automatski prihvaćeni potpisivanjem dokumenta pri kandidovanju za izbore te da je na nivou koalicije „Srbija protiv nasilja“ dogovoreno da njeni odbornici nakon konstitutivne sednice nastave rad u Skupštini, što će i učiniti.   

Naša odluka je takva jer imamo obavezu i odgovornost prema našim glasačima, izbori neće i ne mogu biti ponovljeni u Kruševcu u naredne četiri godine. Naravno, pored obaveze koju imamo prema sugradjanima koji su za nas glasali, apsurdno bi bilo da poklonimo mandate SNS-u i omogućimo mu nesmetano delovanje – objasnila je Ksenija Bradić Veljović.

Poverenica stranke SRCE za Kruševac, Dušanka Milosavljević, podsetila je da u Skupštinu Grada ulazi 18 odbornika iz koalicije „Srbija protiv nasilja“, čiji je ova stranka deo.

Bićemo tu da podržimo građanske inicijative, referendume, zborove građana. Ako zatreba, nas onda nije 18, nego 1.000 ili 10.000. Na sednicama i u radnim telima bićemo oči i uši građana koji su nam dali poverenje. Pokazaćemo građanima da se odluke koje se tiču svih nas ne smeju donositi tajno, iza zatvorenih vrata. Sada se postavljaju temelji jedne sasvim drugačije Gradske uprave: uprave koja ne zastupa interese pojedinaca, već brine o svim građanima i osetljiva je za stvarne probleme koji tište mnoge – navela je Milosavljevićka.  

Što se tiče stranaka koje do sada nisu učestvovale u vlasti u Kruševcu, u lokalnom parlamentu odborničke mandate će imati i trojica predstavnika koalicije NADA, te po jedan predstavnik Srpske stranke Zavetnici i Pokreta Dveri.

Predsednik Gradskog odbora Zavetnika, Miloš Ašanin, koja će biti odbornik te stranke u novom sazivu lokalne Skupštine, naveo je da će kao samostalni odbornik predstavljati tu stranku, s obzirom na to da je koalicija sa Zavetnicima, posle neuspeha na republičkim izborima, raskinuta.

Podsetimo da je u prethodnom sazivu lokalnog parlamenta koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom, kojoj su pripadali i Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija, od ukupno 70 odbornika, imala 62. U opoziciji je bilo šestoro odbornika DSS-a i POKS-a i dvoje samostalnih odbornika. To je bio rezultat prethodnih lokalnih izbora, održanih u junu 2020. godine, koje je bojkotovala većina tadašnjih opozicionih stranka.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *