Zahvaljujući panik tasteru spašena tri života!

Tri spašena života, glavni je rezultat projekta koji su tokom ove godine zajednički sprovela udruženja iz Kruševca i Trstenika, „Evrokontakt“ i „Ženska inicijativa“. Ona su, podsetimo, inicirala postavljanje uređaja, takozvanih panik tastera, u domove starijh osoba koje žive same, a koji omogućavaju da se samo jednim pritiskom na dugme alarmiraju gerontodomaćice da ih odmah obiđu i provere o čemu se radi.

Kraj ove godine označava i kraj projekta, a predsednica trsteničkog Udruženja „Ženska inicijativa“, Vesna Milosavljević, istakla je da su njegova najveća vrednost upravo spašeni životi te da će se Udruženje truditi da obezbediti podršku nadležnih za nastavljanje te usluge, odnosno za to da se ona uvrsti među redovne usluge socijalne zaštite.

Deo projekta bilo je, kako je objasnio predsednik „Evrokontakta“, Nenad Krstić, terensko istraživanje, urađeno među korisnicima usluge. Ono takođe, treba da posluži kao dodatni argument kod nadležnih o značaju ovakve usluge i potrebi da je podrže.

Istraživanje je sprovedeno na području opština Trstenik, Priboj i Brus, gde je projekat sprovođen. Utvrdili smo da je prosečan profil korisnika da je to osoba ženskog pola, živi sama, u osmoj je deceniji, deca su daleko, povremeno dolaze. Primanja su do 30.000 dinara, uglavnom znatno niža. Korisnici imaju hronične bolesti, polovina živi u selu – naveo je predstavnik Udruženja „Milenijum“ Vladimir Paunović, koji je sproveo istraživanje.  

Korisnici su, kako je objasnio, na početku bili nepoverljivi, jer im tehnika nije bliska, da bi u drugoj fazi istraživanja, sprovedenoj tokom decembra, svi kazali da su zadovoljni, a sigurnost i efektivnost su naveli kao reči koje najbolje opisuju uslugu.

Definisane su i preporuke nadležnima:

Prvo je povećanje broja časova koje gerontodomaćice provode kod starih. Trenutno je to dva puta po dva sata nedeljno. Osim toga ta usluga treba da bude na nekoj vrsti stalnog finansiranja. Druga preporuka je da se, osim panik tastera, uvedu kamere koje bi pokrivale prostorije u kojima stari najviše vremena provode, kao i protivpožarni senzori. Smatramo da bi sprovođenje ovakvog projekta trebalo proširiti na nacionalni nivo i obezbediti stalno finansiranje takvih usluga – istakao je on.

Podsetimo da su panik tasteri na području pomenute tri opštine, kod ukupno 30 korisnika, postavljeni u okviru projekta ”Unapređenje usluge Pomoć u kući za stare, korišćenjem nove komunikacione opreme”, koji je trajao nešto duže od godinu dana.

Ova udruženja su na ideju o postavljanju ovih uređeja došla jer su prethodno bila uključena u pružanje usluge pomoć u kući te imala uvid u probleme sa kojima se najčešće suočavaju starije osobe koje žive same.

Osmišljen je panik tasre, uređaj veličine žetona, koje korisnici mogu da nose oko vrata ili u džepu, koji se aktivira jednim pritiskom na dugme. Uređaj je povezan sa monitoring centrom firme „Alfa gard“ u Kruševcu, koja se inače bavi obezbeđenjem objekata. Nakon aktiviranja tastera, monitoring centar, koji radi non-stop, najpre zove gerontodmaćicu, potom, ako se ona ne javlja, koordinatora u određenoj opštini ili kao treću mogućnost predstavnike Udruženja „Ženska incijativa“.

Panik tasteri su sada u ovom Udruženju, dok se ne obezbedi nastavak finansiranja pružanja usluge.

Imajući u vidu značaj ove usluge, urađena je TV emisija o projektu ”Unapređenje usluge Pomoć u kući za stare korišćenjem nove komunikacione opreme”, koju možete pogledati na YouTube kanalu Udruženja “Evrokontakt” https://www.youtube.com/watch?v=U1ae1VpFhxg

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *