Vrelina smeta i psima- pomozite im!

Činija sveže vode i šaka granula pomoći će psima lutalicama da lakše prebrode ove vrele dane. Sklonište od sunca će već sami pronaći na nekoj travnatoj ili žbunastoj površini, što ne važi za vlasničke pse, pa veterinari apeluju na vlasnike da ih ne izvode u najtoplijem delu dana jer time rizikuju da njihov pas doživi moždani udar

-Preporuka je da se voda sipa u veću činiju jer se tako sporije zagreva i da se često menja, da ne stoji dugo. Što se hrane tiče najbolje je ostaviti granule u količini jedne šake, ujutru i uveče. Zbog velike vrućine i rizika da se skupe mušice koje prenose razne patogene bolesti, treba izbegavati ostatke naše hrane, a ako ih već iznesete, onda je najbolje sačekati da pas pojede a ostatak skloniti – savetuje veterinar Vladan Rajić.

Za ovo mesto psi već znaju i redovno dolaze po hranu i vodu

Za sklonište od sunca, psi lutalice se uglavnom sami snađu, na nekoj travnatoj površini ili žbunastoj površini, za razliku od vlasničkih pasa koji se kreću onde gde im nalaže povodac, odnosno, gazda:

-Kada je u pitanju toplota, tu su mnogo ugroženiji vlasnički psi. Nije retkost da vidite psa na povocu koji poskakuje po uzavrelom asfaltu. Oni idu gde i gazda i ne mogu da biraju. Asflat ima preko 45 stepeni sada, njima je mnogo teže nego ljudima, bliži su asfaltu gde je mnogo toplije i veća su isparenja. Tako dolazi do pregrevanja, pa pas može da doživi i moždani udar.

Ovaj veterinar napominje da su u posebnom riziku psi sa kratkim njuškama:

– Oni nemaju mogućnost hlađenja vazduha preko nosa jer im je kratka njuška, to je njihov hendikep kad su velike vrućine- navodi naš sagvoornik, te objašnjava i to da vreo vazduh kao i hladan iritira gornje disajne puteve, što može da dovede do upalnih procesa u njima.

Ukoliko pas dok je u šetnji zastaje, dahće, seda, važno je da se odmah reaguje:

Tada treba zastati da se pas odmori, politi ga vodom i staviti hladne obloge u predelu vrata ili glave, kako ne bi došlo do toplotnog udara- navodi Rajić, uz napomenu da je najbolje psa izvesti u šetnju rano ujutru ili kasno uveče, a ukoliko je već naviknut da izlazi više puta u toku dana, onda na kratko izaći ispred zgrade i izbegavati asfalt.

Savet veterinara je i da se, ukoliko odbijaju hranu u toku dana, psi ne forsiraju da jedu:

-Mnogi se žale da njihov pas odbija da jede u najtoplijem delu dana, što nije razlog za brigu, velike su vrućine, često ni mi ne možemo da jedemo tada. Savet je da se psu ponudi hrana rano ujutru i kasno uveče, da bude malo tečniji obrok, manjoj količini više puta. 

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *