“Volonterski izazov” završen koncertom i sadnjom biljaka

koncert volonteri, Odjek.rs

Dve volonterske akcije, jedna u Centru za osobe sa invaliditetom “Duga”, i druga pod nazivom “Dan muzike i instrumenata” u vidu koncerta učenika i učenica srednje muzičke škole završnica su projekta “Volonterski izazov- mladi pokreću zajednicu” koji sprovodi Edukativni centar Kruševac.

“Dan muzike i instrumenata” volonterski je projekat učenika i učenica Muzičke škole u okviru koga je održan koncert i slikanje inspirisano muzičkim performansima. Akcija je usmerena na promociju muzike i umetnosti, uključivanje lokalne zajednice i podršku mladim muzičarima/kama.

U publici su se našli učenici i profesori muzičke škole kao i deca iz socijalnih kategorija koji su na početku dobila papir i olovku i imala zadatak da crtanjem iskažu svoj doživljaj muzike.

Cilj nam je bio da podignemo kulturu grada na jedan viši nivo. Volimo da učestvujemo u zajedničkim projektima, ovo je za nas jedno novo iskustvo. Želeli smo da svi zajedno kroz umetnost, kroz slikanje i crtanje dočaramo kako se osećamo dok muziku slušamo. Izvodili smo klasičnu muziku i filmsku – objasnila je Ana Karajović,  učenica drugog razreda Srednje muzičke škole, koja je predvodila ovaj volonterski tim.

koncert volonteri,Odjek.rs
Koncert učenika Muzičke škole u Edukativnom centru / Foto: Odjek

Rad na projektu kako nam je rekla bio je i lep ali i stresan jer su imali određeni budžet na raspolaganju, nisu imali osećaj za troškove, iznenadili su se kada su videli koliko košta hrana, ispričala nam je. Veliku podršku imali su od Edukativnog centra upravo u tome da nauče da realizuju projekte u okviru nekog budžeta.

U Centru “Duga” volonterski tim FLAMINGOTEENS organizovao je akciju za osobe sa invaliditetom. Bio je to dan pun aktivnosti i zajedničkog angažmana. Preko trideset mladih volontera održalo je radionicu sadnje u plasteniku, gde su zajedno sa korisnicima centra sadili biljke u plasteniku Centra “Duga”, učili o biljnom svetu i brinuli o zelenilu. Nakon toga, sproveli su radionicu slikanja, gde su svi učesnici imali priliku da izraze svoju kreativnost i stvore umetnička dela. Cilj je uključivanje i učenje kroz razmenu iskustava.

sadnja Duga, Odjek.rs
Sadnja biljaka u Centru Duga / Foto: privatna arhiva

Podsećamo, projekat “Volonterski izazov – mladi pokreću zajednicu” Edukativni centar Kruševac sprovodi u okviru programa RelOAd 2, koji finansira EU, sufinansira Grad Kruševac, a realizuje program za razvoj UN.

Tokom ovog programa podržano je ukupno šest volonterskih akcija. Prethodno su sprovedene akcije: iscrtavanje murala u školi u Velikim Kupcima, dve akcije u Ekonomsko trgovinskoj školi, jedna je “Dan društvenih igara” druga uređenje sportskih terena, kao i akcija učenika škole iz Padeža –  sređivanje učionica i sadnja cveća.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *