Vojin Ćetković: Prve glumačke korake napravio u Beloj sali

Naš proslavljeni glumac Vojin Ćetković u razgovoru za naš portal pričao je o tome kakva ga sećanja vežu za period njegovih glumačkih početaka u Kruševcu, da li više voli film ili pozorište, o saradnji sa  Žarkom Lauševićem.

Vojin Ćetković srpski je filmski i pozorišni glumac. Svoje prve glumačke korake napravio je u Domu omladine u Teatru “Za”, igrao je predstave u Beloj sali i u dečijem pozorištu.

Najviše sam pre akademije radio sa svojim bratom Milovanom Ćetkovićem u Teatru “Za”. Sećam se da smo napravili u dvorištu nekadašnje Muzičke škole Galeriju, mali bioskop, knjižaru,  malu i veliku pozorišnu scenu. Tada je na dnevnom nivou kroz dvorište cirkulisalo nekoliko hiljada ljudi. To je najlepši period mog života – istakao je Ćetković.

U Kruševačkom pozorištu zaigrao je tek kao profesionalac, na trećoj godini glume kada ga je pozvao Nebojša Bradić da igra u predstavi “Derviš i smrt”. Inače, veza sa porodiciom Bradić seže do mnogo ranijih godina još kada je u trećem razredu osnovne škole otac Nebojše Bradića, Momir Bradić, prepoznao njegov talenat za recitaciju, uzeo ga pod svoje, i svuda ga vodio da nastupa.

Pozorišna publika širom Srbije imala je prilike da ga gleda u renomiranim predstavama Kruševačkog pozorišta „Zlatno runo” Borislava Pekića, „Prokleta Avlija” Ive Andrića i „Derviš i smrt” Meše Selimovića, sve tri u režiji Nebojše Bradića. Kruševačka publika ih još uvek pamti, a na pitanje da li ima nagoveštaja o skorijoj saradnji sa Bradićem, Vojin kaže da je u stalnom kontaktu sa njim i da se planovi uvek prave, samo je nezgodno uskladiti sva snimanja i gostovanja.

Svojom najznačajnijom ulogom, koja mu je bila prekretnica karijere, smatra ulogu u predstavi “Otelo”:

Uloge su su mi se dešavale paralelno sa okruglim godinama koje sam u tom trenutku imao. Puno mi je značila “Prokleta avlija” kada sam je igrao, karijeru vezujem više za pozorište, ne toliko za filmove. Najznačajnija predstava za mene konkretno je bila predstava “Otelo”u JDP- u, to je predstava koja mi je otvorila neka vrata.

Poslednjih godina gledali smo ga u brojnim serijama, jedna od njih je i serija  “Kalkanski krugovi”, kada je i poslednji put snimao sa Žarkom Lauševićem.

Toliko je na žalost dobrih prijatelja, fantastičnih glumaca otišlo u poslednje vreme, prosto sa izvesnim bolom pričam o svemu tome. Sa Žarkom sam prvi put radio na filmu Nož, sećam se da smo ušli u kadar i on mi je rekao ej ne možeš tako, nije taj akcenat, i onda smo u njegovoj garderobi radili reč po reč, bio je toliko ljubazan, toliko predivan, da sam to zapamtio i uzeo kao reper kako da se ja ponašam prema mladim glumcima. Bio je predivan čovek i veliki glumac. I sa njima je uvek najlakše raditi. Tako da smo i Kalkanske krugove radili kada je on već bio jako bolestan. Pitao sam lekara na setu kako on izdržava sve to, rekao mi je verujte bolje mu je kad radi. Glumca na sceni ništa ne boli, kada se završi onda te sve boli – ispričao je Vojin.

U filmu “Nije loše biti čovek”, po scenariju i u režiji Dušana Kovačevića Vojin Ćetković je igrao glavnu ulogu, o toj saradnji je rekao:

Šta da kažem, sreća je za svakog glumca da može da radi sa jednim od naših najvećih dramskih pisaca. Šta reći kada možete da radite sa čovekom koji je napisao Maratonce, Ko to tamo peva. Sve što je napisao je postalo planetarni hit. To je fantastično iskustvo, ta razmena ideja je neprocenjiva.

Na pitanje kakvu ulogu priželjkuje u budućnosti Vojin kaže da je sada u godinama kada može da predloži šta bi igrao, ima tu slobodu u svom pozorištu, da kaže šta bi voleo da igra i koji bi reditelj voleo da potpiše režiju ali ističe da je uvek nezahvalno kada glumac sam bira, već je bolje da ih uloge same pronađu.

Nedavno je u JDP-u imao premijeru predstave “Mihael Kolhas” u režiji Borisa Liješevića za koju kaže da mu je baš trebala uloga poput te, a to su potvrdile i ovacije na premijeri. Kada je film u pitanju nada se nastavku snimanja filma o Prvom svetskom ratu koji režira Vuk Kostić, koje je stalo iz finansijskih razloga, a u kome igra sa svojim rođenim bratom Bojanom.

Posebno ga raduje najava da će su uskoro snimati treća sezona serije “Mama i tata se igraju rata”. A na pitanje da li je možda u najavi neki projekat sa njegovom suprugom Slobodom kazao je:

Mi smo vrlo malo zajedno radili, sada su nam malo veća deca pa možemo sebi da dozvolimo da radimo u isto vreme, obično smo gledali da kada jedan radi da drugi ne. Ne zavisi od nas, verujete.

U Kruševačko pozorište rado dolazi, tako je ovog puta sa predstavom “Noć bogova” nastupio u okviru “Milijinih dana”, sa kolegama Dejanom Lutkićem i Nebojšom Ilićem.

M.M.D.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *