Vlada usvojila novu minimalnu cenu rada, sindikati se ne slažu

Minimalac, Odjek.rs

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o visini minimalne cene rada za narednu godinu, prema kojoj će minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, biti povećana na 271 dinar po radnom času, što znači da će minimalac biti 47.154 dinara. Reprezentativni sindikati se prethodno nisu složili sa takvim predlogom, već su tražili da se izjednače minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa, koja iznosi 51.874 dinara.

Odluka koju je Vlada donela znači, kako je navedeno na sajtu te institucije, da će minimalna cena rada umesto dosadašnjih 230 dinara biti povećana na 271 dinar po času, što je povećanje za 17,8 odsto te da će minimalna zarada će iznositi 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno.

– To će ujedno biti značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024. godini, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi – saopštavaju iz Vlade.

Prethodno, na sednici Socijalno – ekonomskog saveta Srbije, uz učešće članova i zamenika članova Saveta iz redova Vlade, reprezentativnih sindikata i Udruženja poslodavaca, nije postignut konsenzus oko visine minimalne cene rada za 2024. godinu.

Predstavnici reprezentativnih sindikata su ostali pri pomenutom zahtevu za izjednačenje minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe (51.874,00 dinara) u dva koraka, prvo povećanjem minimalne cene rada u ovom mesecu (septembar 2023. godine), a posle toga povećanjem koje bi se primennjivalo počev od 1. januara 2024. godine.

Predstavnici Unije poslodavaca Srbije su tada izneli stav da ne mogu da podrže povećanje koje bi bilo veče od predloženih 17,8 odsto.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *