„Vigil hours“, kratki horor iz Srbije osvaja svet, Kruševljani doprineli!

Kratkometražni horor film „Vigil hours“ (Bdenije), sniman u Srbiji, uz učešće nekoliko Kruševljana, dobio je glavne nagrade na dva međunarodna festivala. Ideja je da, kako je za portal Odjek.rs ispričao sugrađanin Marko Marinković, reditelj i producent filma, da „Vigil hours“ na festivalima privuče pažnju te na taj način obezbedi finasiranje dugometražnog filma na engleskom jeziku, za distribuciju u celom svetu.

Vigil hours, Odjek.rs
Marko Marinković, reditelj i producent filma / FOTO: Augusto Bartoli

Film govori o Vlasima i vlaškim običajima, koji su se naselili na prostore neke druge države na Zapadu. Jedan od članova te porodice umire i pozivaju lokalnog vlasnika pogrebne opreme da im obezbedi sve za bdenije. Vlasniku pogrebne opreme je sve to normalno, ali porodica ima poseban zahtev. Najbolji sanduk, fotoaparat da se zabeleži bdenije i nema cveća, jer u kući od cveća ništa ne uspeva. I onda nastaje pravo pitanje šta se dešava sa vlasnikom na kraju – otkriva Marinković deo zapleta.

Ideju za film je dao Novosađanin Danijel Vizi, koji potpisuje scenario. Marinkoviću se to svidelo, prepoznao je mogućnost da se uradi film koji ne košta mnogo, na engleskom je, samim tim dobar projekat za strane festivale.

U filmu učestvuje i „stariji“ Marinković, poznati kruševački glumac Marinko (Dragan Marinković). Glumačku postavu čine još Aleksandar Trmčić iz Lazarevca, Marko Adžić iz Temišvara, Dina Arsić iz Niša, Aleksandar Bata Stojanović iz Beograda. Iza kamere su, kako je dodao Marinković, mladi momci koji su uglavnom tek završili akademije, direktor fotografije je Aleksandar Pop Arsov, poreklom iz Zrenjanina, montažu potpisuje Stevan Matić, poreklom iz Kruševca, koji živi i radi u Beogradu, a filmu su doprineli i brojni drugi saradnici.

Delovi filma napolju i ispred kuće snimani su u Beogradu, a kuća je veoma poznata u našim filmovima i spotovima. Reč je o Katinkinoj kući. Unutrašnji ambijent je sniman u Dolovu, selu u okolini Pančeva.

Film je zvaničnu premijeru imao na svom prvom festivalu European Short Awards, u Brnu, u Češkoj, gde je dobio nagradu za najbolji kratki horor film. Taj festival je održan 21. aprila, a nepunih mesec dana kasnije, stigla je vest iz Čilea, sa festivala South Film And Arts Academy, gde je takođe proglašen za najbolji kratki horor film. Na tom festivalu dobio je i počasnu nagradu za svetlo i za dizajn zvuka. Za taj deo posla su bili zaduženi Darko Belovuković i Nemanja Mihajlović.

– Ove nagrade koje stižu veoma brzo jedna za drugom su neverovatna stvar za sve nas. Daju potvrdu da je to što smo radili dobro. Film smo prijavili na još 70 festivala širom sveta. Upravo ovi glavni žanrovski festivali nas čekaju posle leta, dok je poslednji zakazan za februar 2024. godine, tako da obuhvatamo celu godinu kampanje promocije filma na festivalima. Najbitnije nam je da sklopimo dogovor sa finansijerom ili investitorom da uradimo dugometražni film. To je kruna ovog projekta i nešto najbolje što može da se desi kad radite ovako nešto – kazao je Marinković.

Vigil hours, Odjek.rs
Ceo film je sniman u Srbiji /FOTO: Augusto Bartoli

Inače, Marko Marinković je prošle godine za dokumantarni film „Knez Lazar“, koji je potpisao kao reditelj i autor, na četvrtom međunarodnom Festivalu dokumentarnog filma “City Gold Gondola Fest”, održanom u Nišu, dobio nagradu za najbolji film.

J. Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *