Veliki petak: Dan tuge, opomene i nade

 Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet Isus Hrist, nije samo najtužniji dan za hrišćane, već su za njega vezani brojni običaji koje je poželjno ispoštovati.

Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako nije pao u isti dan kao i Blagovesti. Strogo se posti, a oni najortodoksniji smatraju da taj dan treba provesti samo na hlebu i vodi. Običaj je da se farbaju vaskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Treba se uzdržati od svakog vida provoda i veselja, a od Velikog četvrtka do Vaskrsa, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto koji simbolizuje Hristov grob, ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku želju.

Žene na ovaj dan tradicionalno farbaju vaskršnja jaja, i pripremaju bogatu porodičnu trpezu za predstojeći praznik. Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice, vaskršnje ili bogojavljenske. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do sledećeg Vaskrsa kao “čuvarkuća”.

Veliki petak strogo se praznuje. Taj dan je crveno slovo pa se stoga ništa ne radi ni od kućnih, ni od poljskih poslova. Trpeza je posna i najskromnija, u kući se ne pali vatra, ne kuva se, čak se ni hleb ne mesi tog jutra. Ipak, Srbi veruju da je najtužniji dan u hrišćanstvu najbolji za kalemljenje voća jer se “primi sve što se tog dana nakalemi”. 

U nekim krajevima veruje se da će devojke, koje na Veliki petak ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk, u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža. Veruje se i da onaj ko na Veliki petak opere kosu neće imati glavobolju cele sledeće godine, kao i da kuću valja malo počistiti metlom, a onda tu metlu baciti jer ćete se tako ratosiljati svog zla koje se tokom godine nakupilo u vašoj kući i domaćinstvu.

N.N.

Foto: Sabprni hram Svetog Đorđa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *