Veliki kašalj u okruženju- ima li razloga za brigu?

zavod za javno zdravlje, odjek.rs

Pertusis, u narodu poznatiji kao veliki ili magareći kašalj, ponovo se pojavio u Srbiji. U Rasinskom okrugu i Kruševcu, nema registrovanih slučajeva obolevanja, a nama najbliži grad, odnosno, opština u kojoj su se pojavili prvi slučajevi ove zarazne bolesti su Kraljevo i Ćuprija. Bolest se prenosi kapljično, mogu da obole osobe svih uzrasta, a najosetljivija su deca do godinu dana starosti.

Ovdašnji epidemiolozi kažu da na području grada Kruševca nema obolelih, ali da se situacija prati.

-Nedavno su zabeleženi slučajevi u Kraljevu i Ćupriji, reč je o deci koja nisu bila kompletno vakcinisana za svoj uzrast. Preporuka je da roditelji odvedu decu na vakcinaciju čim dobiju poziv, jer odlaganje može da dovede u rizik pre svega malu decu čiji imunitet nije dovoljno jak i mogu da dobiju tešku formu bolesti, koja se mogla sprečiti vakcinom. U Kruševcu je obuhvat vakcinom koja štiti i od velikog kašlja zadovoljavajući, što je dobro. S obzirom da se veliki kašalj pojavio u „komšiluku“, pratićemo situaciju. Najugroženija su novorođenčad koja još uvek nije primila prvu dozu te vakcine- navodi dr Mirjana Avramović, epidemiološkinja.

mira avramović, odjek.rs
dr Mirjana Avramović, epidemiološkinja

Prema njenim rečima, simptomi Pertusisa, odnosno, velikog kašlja, su temperatura i povraćanje, uporan kašalj sa zacenjivanjem koji je izraženiji tokom noći, a nekada se pojavljuju i ospe.

U prvoj fazi bolesti, koja traje do dve nedelje, javlja se curenje iz nosa, kašalj, a moguća je i groznica. Nakon tog perioda nastupa zacenjivanje. Ovi napadi učestaliji su noću i nakon njih udah je praćen visokim zvukom (zviždanjem).

Jedna od najčešćih komplikacija bolesti je upala pluća, a zbog naprezanja usled upornog i jakog kašlja, i pojava bruha, krvarenje iz nosa.

Veliki kašalj potvrđuje se PCR testom. Oporavak uz upotrebu antibiotika traje 3 do 6 nedelja, odnosno, od 6 do 10 nedelja, ukoliko se pacijent ne tretira antibioticima.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *