Velika Gospojina, praznik žena, majki i dece

velika gospojina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 28. avgusta, proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice, zaštitnice žena, majki i dece. Smatra se jednim od 12 najvećih hrišćanskih praznika, a u narodu je poznatiji kao Velika Gospojina.

Nakon smrti sina, Majka Božija je nastavila njegovu misiju, šireći Božje reči. Bila je svedok mnogih slavnih događaja, a poslednjih 15 godina života provela je kod Jovana Bogoslova, Hristovog učenika, kome ju je Hristos predao na čuvanje.

Do kraja života živela je u Jerusalimu, često izlazeći na Jeleonsku goru, sa koje se njen sin vazneo. Prilikom jedne molitve javio joj se anđeo Gavrilo i rekao joj da će se za tri dana upokojiti. Sahranjena je u Getsimanskom vrtu, pored roditelja Joakima i Ane.

Za praznik, koji je 528. godine ustanovio car Mavrikija, vezuju se brojna narodna verovanja i običaji. Vreme između Velike i Male Gospojine zove se Međudnevica. Veruje se da će biljke, ubrane u tom periodu, imati najbolje lekovito dejstvo.

Širom Srbije se, na današnji dan, održavaju vašari i narodni sabori, a brojne porodice slave ovaj praznik kao krsnu slavu. Danas se ne rade poslovi u kući i oko nje. Prema verovanju, žene ne treba da započinju nove poslove, već samo da nastave započete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *