Vanja radi tri posla, treća smena “rezervisana” za pinjate

Prvu pinjatu Vanja Petrović (37) napravila je pre šest godina, za rođendansku žurku deteta svoje drugarice. Kako su zadovoljni kupci najbolja reklama, Vanja danas ima pune ruke posla. Šta ko voli, od likova iz crtaća, do pečenog praseta i novačnice od 100 evra.

Kreativni „prvenac“ Vanji zapravo nisu bile pinajte.  

Počelo je 2019. godine, tako što sam napravila za sebe bidermajer od papira, a moja drugarica došla na ideju da napravim njenom detetu za rođendan pinjatu. Rekla je „Ako si mogla bidermajer moći ćeš i pinjatu“- priseća se Vanja, dodajući da je „krivac“ za to što danas izrađuje pinjate i suprug koji je podstakao da se ozbiljnije bavi ovim poslom.

Deca se uvek obraduju

Tako  je pored redovnog posla i dodatnog gde se bavi organskom proizvodnjom povrća, izradom bidermajera od krep papira i ružama od satena, Vanja „uvela“ sama sebi i treću smenu kako bi mogla da pravi i pinjate. U zavisnosti od detalja, na njihovu izradu nekada utroši i do 20 sati.

Nekad na izradu samih detalja utrošim i po pet, šest sati i onda je za izradu takve pinjate potrebno 20-tak sati. Za one manje zahtevnije utrošim oko sedam, osam sati.

Pinajte su kod nas aktuelne poslednjih desetak godina i često su deo dečijih proslava. Najviše ih vole deca od šest, sedam godina, ona se svojevoljno izjašnjavaju o tome šta konkretno žele, s tim da roditelji pinajte poručuju već od prvog rođendana ili krštenja.

– S obzirom da su slatki stolovi sve više prisutni na proslavama i pinjate su postale sve traženije. Imaju višestruku ulogu, jer se koriste kao deo dekoracije slatkog stola, kao deo za slikanje i na kraju se razbijaju. Trenutno se najviše traže Stič i Jednorog, ali u principu je kod dečaka uvek aktuelan dinosaurus, Spajdermen, Deks Rok, a kod devojčica je to Barbi, jednorog, Pepa prase.

Lepa “na oko” i puna slatkiša

Vanja kaže da je najmanje zahtevno uraditi pinajtu u obliku broja, a najteže likove uz crtaća. Najteže što je do sada napravila su Vuk iz priče Vuk i tri praseta, Simba i dres Deks Rok.

Uz pinajte namenjene dečjim proslavama, sve su češće ih naručuju i odrasli.

– Bilo je svega, ali najneobičnije je bila želja da pinjata bude u obliku novčanice od 100 evra, tašne, pečenog praseta, koje je naručio vlasnik pečenjare za svoju proslavu.

Šta ko voli- pinjata prase

Pinajte se prave od balona ili kartona i u oba slučaja mogu biti na povlačenje ili lupanje:

– Od balona se pravi tako što se balon oblepi papirnim trakama koje se natapaju u razblaženom lepku za drvo ili u domaćem lepku od brašna, šećera i vode. Nanesu se dva do tri sloja, zatim se to dobro osuši pa se postupak ponavlja par puta. Taj proces se zove kaširanje. Kada se tako oblepljen balon dobro osuši, pristupa se lepljenju krep papira i dodavanju detalja. Za njihovu izradu nije potrebno puno sati, ali jeste puno dana, dok se svaki sloj dobro osuši.

Nisu “prave”, unutra su slatkiši

Za pinajte od kartona, sve kreće tako što se na kartonu iscrta željeni oblik, u dva primerka.

Potom se te dve strane spajaju kartonskom trakom. Spajanje može biti toplim lepkom ili molerskom krep trakom. Zatim se oblaže belim papirom, nakon toga krep papirom, a potom sledi i dodavanje detalja (oči, usta, kosa, slova). Sledeći korak je finalno sređivanje pinjate, kao što je šišanje i punjenje slatkišima– objašnjava naša sagovornica.

Vanja kaže da joj je žao što do sad nije naišla na mladu osobu koja bi želela da se bavi ovim poslom:

-Za sada su to samo mame koje su htele da ispune želje svoje dece. Devojkama bi, na primer, to bio dodatni izvor prihoda, ne zahteva posebna ulaganja. Za početak su potrebne oštre makaze, skalpel i dobra volja. Sve ostalo se nabavlja na osnovu porudžbine.

Na kraju, ističe i to da bi bilo korisno i lepo da i u školama postoje radionice gde će se deci pokazati osnove za izradu pinjati ili drugih rukotvorina.

To bi možda bio i jedan od načina da se deca udalje od ekrana, ali i da se napravi dobra osnova da nauče da cene ručni rad koji nažalost više niko ne ceni. Zaboravili smo te neke vrednosti, sve češće se može čuti da sve to ima da se kupi kod Kineza. A nema, bar kada je kvalitet u pitanju.

D.P.

Foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *