Uz testiranje do bolje odluke o izboru škole ili fakulteta

Mali maturant, P.B., bio je nedavno na testiranju za profesionalnu orijentaciju, koje se radi u kruševačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje. On je jedan od stotinak osnovaca koji su od početka godine došli na ovo testiranje, koje treba da im pomogne pri izboru budućeg zanimaja.

Odličan je đak, osim toga aktivno se bavi sportom i nije siguran koju školu bi želeo da upiše.

Testiranje mi je pomoglo da shvatim o čemu treba da razmišljam kada biram srednju školu. Još uvek nisam siguran šta ću upisati, ali sada znam na koji način da pogledam određena zanimanja i škole – kazao nam je ovaj osmak.

Psihološkinja Marija Pekić, koja je u kruševačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje zadužena za profesionalnu orijentaciju i razvoj karijere, te radi pomenuta testiranja, potvrđuje da svake godine sve više đaka dolazi, odnosno da je podignuta svet o značaju profesionalne orijentacije. I brojke to potvrđuju, jer je osnovaca tokom prošle godine na testiranje došlo stotinak, a sada ih je već toliko. Oni obično dolaze do kraja maja, jer znaju šta polažu na prijemnom, pa ne moraju da žure sa odlukom, Kod srednjoškolaca, odnosno velikih maturanata, je drugačije, oni je javljaju već od septembra, jer im je važno da donesu odluku o upisu fakulteta, kako bi znali koje predmete treba da spremaju za prijemni.

Profesionalna orijentacija podrazumeva pomoć učeniku pri odabiru budućeg zanimanja, srednje škole ili fakulteta. Sprovodi se tako što se učenicima daje nekoliko testova: test  ličnosti, test sposobnosti i test interesovanja. Veoma je bitno spojiti i poravnati želju sa sposobnostima i mogućnostima. Kada kažem mogućnosti mislim na uspeh jer osnovci ne pridaju dovoljno značaja učenju od petog do osmog razreda, tada se primećuje njihov pad uspeha, treba naravno imati u vidu da su u pubertetu u tom uzrastu. Probude se tek u osmom razredu i shvate da im je uspeh važan – kaže Marija Pekić.

Potrebno je, prema njenim rečima, da se u školama sa usmeravanjem učenika krene ranije, da stručni saradnici i profesori, koji znaju potencijale i sposobnosti đaka, predoče učenicima kakav im uspeh, otprilike, treba za upis određene škole.

Deo dece razmišlja o tome šta donosi dosta novca u životu, a ima onih koji slušaju savete i idu ka tome da iskoriste svoje prednosti. Ovo testiranje treba da omogući da kapacitete, sposobnosti koje poseduju, po profilu ličnosti, da li su to verbalne, neverbalne, da li je to mauelna spretnost ruku, iskoristimo na pravi način. Osnovcu su tu još uvek u mašti da se dobro zaradi, da imaš dosta para, ali kada dođemo do toga da li oni vole taj posao, da li misle da će biti dobri u tom zanimanju, onda se zamisle – objašnjava ona.

Ako imaju imaju radne navike i dobar uspeh, uglavnom se opredeljuju za Medicinsku školu i Gimnaziju, a kako je navela naša sagovornica, pažnju u drugim školama privlače zanimanja grafički dizajner, forenzičar, tehničar mehatronike, elektrotehničar računara, arhitektonski tehničar.

Budući srednjoškolci bi, savetuje ona, na umu trebalo da imaju koja su deficitarna, a koja suficitarna zanimanja.

Na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu trenutno nema ni jednog diplomiranog farmaceuta, programera, informatičara, nastavnika francuskog, nemačkog, kao ni diplomiranog elektro i mašinskog inžinjera. Zanati su veoma traženi, nemamo kuvare, keramičare, elektroinstalatere, svi koji imaju sposobnosti, veštine i znanja u tim oblastima, su već zaposleni. Sa druge strane imamo previše ekonomskih i pravnih tehničara i gimnazijaca, diplomiranih pravnika i ekonomista i nastavnika engleskog. To ne znači da se oni ne zapošljavaju, ali ih ima na evidenciji – objašnjava naša sagovornica.

O tome šta će nakon što završi Gimnaziju Đ. B., učenik druge godine te škole, još uvek nije odlučio. Nakon osnovne škole je bio na pomenutom testiranju, koje mu je tada, kako nam je kazao, potvrdilo ono što je pretpostavljao.

Poklopile su se moje želje i rezultati testa. Testiranje mi je, ipak bilo korisno jer se na osnovu njega vide tvoje osobine i intelektualne sposobnosti. Još uvek imam dovoljno vremena da odlučim šta ću nakon srednje škole. Ako ne budem siguran šta bih izabrao, sigurno ću ponovo otići na testiranje – kazao nam je on.

U kruševačkom Edukativnom centru osnovci i srednjoškolci takođe mogu da dobiju savete u vezi sa izborom škole, zanimanja, razvijem karijere, u okviru Job info centra. Oni tu takođe mogu da dobiju grupno i individualni karijerno savetovanje.

U okviru individualnog savetovanja, kako nam je kazao karijerni savetnik, Aleksa Pavlović,  radi procena njihovih intersovanja, sklonosti, kompetencija (znanja, veština i stavova). Radi se takozvani basic check test, potom way-fi kviz, a upotrebljavaju se i WR naočare koje mlade virtuelno vode kroz to kako zaista izgleda baviti se, na primer, poslom zavarivača.  Mladi takođe u Edukativnom centru mogu dobiti podršku za istraživanje tržišta rada te za apliciranje na posao.

J.B.

Kako do testiranja

Testiranje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje se zakazuje na telefon 037/412-519 ili lično, u kancelariji broj 8. Za testiranje maloletnih potrebno je da roditelj potpiš seaglasnost, dok oni koji su punoletni mogu da dođu sami.

Takođe, organizacija Edukatvni centar, u okviru koje funkcioniše pomenuti Job info centar, nalazi se u Ulici Despota Uglješe broj 8, telefon je 037/243-004.

1 Comment

  1. Корисне информације! Хвала пуно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *