UŽ „Peščanik“: Bezbednost žena u javnom prostoru je odgovornost zajednice

Peščanik, Odjek.rs

Skoro četvrtina ispitanica, njih 43 od 180, su navele da su bile izložene dobacivanju ili verbalnom iživljavanju u javnom prostoru, tri su doživele seksualno nasilje. Strah kao primarno osećanje kada se nađu u neosvetljenom prostoru navelo je čak 70 odsto ispitanih žena, a najveći broj, njih 52, su kazale da strahuju da će biti fizičke napadnute ili da će biti izložene seksualnom nasilju.

To je deo rezultata ispitivanja o bezbednosti žena u javnom prostoru, koje su sprovele aktivistkinje kruševačkog Udruženja žena „Peščanik“. Ispitivanje je sprovedno u okviru projekta “Potrebni su nam bezbedni javni prostori”, koji je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena (UN Women).

Jelena Marković i Snežana Jakovljević, Odjek.rs
Jelena Marković i Snežana Jakovijević (s leva na desno) / FOTO: Odjek.rs

Odgovarajući na pitanje o seksualnom nasilju 43 od 180 anketiranih žena su rekle da su u poslednjih godinu dana doživele dobacivanje i verbalno iživljavanje, a tri da su bile izložene seksualnom nasilju. Kada govorimo o periodu celog života polovina je doživela neku vrstu seksualnog nasilja, koje se dešavalo javnom prostoru, na ulici, na radnom mestu, u prevozu, kafiću, na koncertu – kazala je predstavnica Udruženja žena „Peščanik“, Snežana Jakovljević, predstavljajući rezultate istraživanja.

I žene i muškraci, sa kojima su razgovarale, smatraju da su na javnim prostorima najugroženije žene i deca.

Pokazalo se, kako je navela, da trećina ispitanica i ispitanika smatra da lična svojstva doprinose (osećaju) bezbednosti, odnosno nebezbednosti u javnom prostoru i da su specifičnim bezbednosnim rizicima izložene osobe sa invaliditetom, osobe starije životne dobi, LGBT osobe, osobe romske nacionalnosti.

Na pitanje šta prvo treba reši ispitanice/ispitanici navodili su da su to nasiljnička vožnja, napušteni psi, ulični nasilnici, problem neosvetljenih ulica, posebno Železničke ulice, školskih dvorišta, romskih naselja. Predložile su i da se pojačaju patrole komunalne milicije.

Moramo mnogo da razmišljmo o tome šta je ustvari bezbedan grad. Spomenik knezu Lazaru je, na primer, osvetljen sa svih strana, a mnoge ulice nisu. Pitanje je šta je važnije, da nam grad bude lep na oko ili da se osećamo bezbedno u njemu. Slažem se da je potrebno i jedno i drugo, ali moramo da znamo šta je prioritet – navela je Jakovljevićka slikoviti primer.

Kroz projekat su došle do zaključka da je „bezbednost žena u javnom prostoru odgovornost zajednice, a unapređenje ove vrste bezbednosti zahteva jak društveni angažman“.

Takođe, ustanovile su da u zvaničnim dokumentima Grada Kruševca nema značajnijih podataka o temi bezbednosti žena u javnim prostorima, kao ni o tome koliko su različiti delovi grada dostupni različitim kategorijama stanovništva. Takođe, rad Saveta za bezbednost nije vidljiv niti prepoznat, u njemu ne učestvuju ženske grupe. Građani/ke su donekle upoznate sa odgovornostima države kao garanta bezbednosti, uviđaju vezu između bezbednosti u javnom prostoru i ličnih svojstava, definišu da su osobe sa invaliditetom one koje su izložene većim bezbednosnim izazovima, kao i braniteljke ljudskih prava, posebno kada rade ulične akcije.

Preporuke su, kako je navela Jakovljevićka, kontinuirana edukacija i informisanje zvaničnika, zvaničnica i javnosti, potom povećanje uloge žena u donošenju i sprovođenju javnih poltika, unapređenje strukture i dostupnosti javnih prostora različitim kategorijama te obezbeđivanje uslova za punu primenu Startegije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji od 2022 -2030. godine.

Podsetila je da su u okviru pomenutog projekta održani treninzi, sprovođena kampanja na fejsbuku, fotografisani nebezbedni delovi grada.

Jelena Todorović. Odjek.rs
Pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti, Jelena Todorović govorila o projektu / FOTO: Odjek.rs

Pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti, Jelena Todorović, koja je prisustvovala predstavljanju rezultata, podsetila da je Grad Kruševac takođe uključen u pomenuti projekat te da je u okviru njega najpre urađen obilazak lokacija zajedno sa građankama.

Nakon toga smo na novoizgrađenom dečijem igralištu na Bagdali 3 postavili kamere i osvetljenje. Isto smo uradili u u školskom dvorištu u Globoderu. Tačno je da je potrebno da osvetlimo školska dvorišta, jer je to mesto okupljanja mladih, ali se pokazalo da imamo problema i tamo gde su osvetljena. Drugi deo naši aktivnosti u okviru projekta odnosi se na izradu novog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost 2024 – 2027 – kazala je Todorovićka.

Aktivistkinja „Peščanika“ Slavica Urošević Stanojlović poručila je da je važno to što u okviru ovog projekta predstavnici nevladinog sektora i institucija treba da sarađuju jer „sve što radimo radimo za dobrobit svih nas, građana i građanki i bezbedan grad za žene je bezbedan grad za sve građane“.
J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *