Plakat u centru grada, pogledajte gore!

Na stambenoj zgradi preko puta Gradske kuće, jutros je osvanuo plakat sa natpisom „ Srećan 8. mart, Dan žena“.

Uz poruku „Uvek na prvoj liniji “, što je ujedno i ovogodišnji slogan Osmomartovskog protestnog marša za radna prava žena, kruševačko Udruženje žena „Peščanik“ čestitalo je svojim sugrađankama Međunarodni dan žena.

Danas, na svoj dan, milioni žena (i dalje) traže pravo na život bez nasilja, pravo da odlučuju, da budu odgovarajuće plaćene za ono što rade, da raspolažu svojim novcem i da imaju pravo na izbor. Jer moć je i dalje u rukama muškaraca. Društveni odnosi menju se sporo i teško. Poludemokratska društva, kao što je naše, opterećena su nacionalizmom, autoritarizmom, medijskim neslobodama, slabošću i od vladajuće partije zavisnim institucijama. Umesto primitivizma, predrasuda, stereotipa i nasilja, ispada da je glavni neprijatelj razvoju Srbije rodno senzitivni jezik, kako u to hoće da nas ubede, na primer, Srpska pravoslavna crkva i njen patrijarh, a u skorije vreme i Zaštitnik građana- kazala je Snežana jakovljević, aktivistkinja Peščanika.

Poručila je da danas, posle više od 110 godina obeležavanja Međunarodnog dana žena, feminizam ima smisla više nego ikada:

Zato izađimo na ulice i trgove i budimo na prvoj liniji. Marširajmo i dignimo glas za bolji život jer niko to neće uraditi umesto nas.

Aktivistkinje ovog udruženja danas su u Kruševcu organizovale i uličnu akciju povodom 8. marta, nakon čega su otputovale u Beograd, gde su se pridružile Osmomartovskom protesnom maršu.

Marš u Beogradu organizuje neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *