UŽ Peščanik povodom ovogodišnje Vidovdanske nagrade

pescanik vidovdanska nagrada, odjek.rs

Nakon što je Vidovdanska nagrada Grada Kruševca dodeljena poglavaru Srpske pravoslavne crkve, patrijarhu Porfiriju, oglasilo se Udruženje žena „Peščanik“. Aktivistkinje te organizacije, čije je stavove podržalo desetak ženskih organizacija širom Srbije, poručuju da zbog te odluke nisu srećne jer je, kako navode, dobitnik te nagrade, između ostalog, u više navrata nedolično govorio o ženama.  

Podsećamo odbornike i odbornice Skupštine Grada Kruševca da je ovogodišnji dobitnik Vidovdanske nagrade u više navrata nedolično i mizogino govorio o ženama i izjašnjavao se protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti i rodno senzitivnog jezika i pogrdno o onima koji brane i štite vladavinu zakona– navodi se u saopštenju koje je Peščanik uputio medijima.

Aktivistkinje Peščanika poručuju da ni vernice ni ateistkinje među njima nisu srećne kada, kako su navele, „visoki i uticajni činovnik najveće verske zajednice u Srbiji, iskazuje nepoštovanje prema polovini stanovništva svoje zemlje i ismeva i nipodaštava zakone i napore da se unapredi rodna ravnopravnost. Pretvarati se da se takvo ponašanje nije dogodilo pokazatelj je licemerja ili neznanja. Ili oba“.

Prema našem razumevanju, Vidovdanska nagrada za 2023. imala bi smisla možda i jedino ako bi učinila da se oni koji je dodeljuju, a još više onaj koji je prima, zamislili nad njom i njenim značajem. I nad samima sobom– ističe se u saopštenju.

Stav Peščanika o dodeli Vidovdanske nagrade patrijarhu Porfiriju, podržale su organizacije „Ž kao žena i kao Župa“ (Aleksandrovac), SOS Ženski centar Novi Sad, Žene za mir (Leskovac), Osvit (Niš), SOS Vlasotince, Alternativni centar za devojke (Kruševac), Autonomni ženski centar (Beograd), Oaza sigurnosti (Kragujevac), Ženski centar Užice, Žene u crnom ( Beograd), Forum žena (Prijepolje), Bubnjarke sa ulice (Beograd), te aktivistkinja Tanja Đorđević i Snežana Jakovljević.

D.P. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *